Дональд Туск. Джерело: Офіс президента України

Польща звинуватила Росію в незаконному переправленні тисяч мігрантів до Європи

У середу, 22 травня, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск звинуватив Росію у спробах незаконно переправити тисячі мігрантів з Африки до Європи. Варшава створила комісію з вивчення неправомірного впливу Росії у країні.

Про це повідомила російська служба "Голосу Америки". Журналісти зазначили, що Польща планує зміцнити свій східний кордон на тлі інформації про те, що, розпочинаючи з літа 2021 року, тисячі мігрантів і біженців, переважно з Близького Сходу, перетнули або намагалися перетнути його.

Раніше Туск розповідав, що Варшава витратить понад два мільярди євро на зміцнення кордону з Білоруссю та Калінінградською областю Росії. Польща й інші країни Європи звинувачують Білорусь у тому, що вона разом з Росією організувала наплив мігрантів у рамках "гібридної" атаки, покликаної дестабілізувати ситуацію в регіоні та ЄС загалом.

Виступаючи перед журналістами, польський прем'єр-міністр заявив, що розвідувальні дані, які мають спецслужби країни, вказують на те, що в цих зусиллях винна "російська держава". Туск також оголосив про створення комісії з вивчення неправомірного впливу Росії у країні.

До речі, Польща не перша країна, яка заявляє про так звану "гібридну війну з Росією". Фінляндія ще восени 2023 року закрила свій сухопутний кордон із Росією. А згодом, вже у 2024 році, й морський кордон.

Згодом Прикордонна служба Фінляндії повідомила, що, відколи країна закрила свої наземні пункти пропуску на кордоні з Росією, 2024 року кордон з Росією перетнуло менш як 40 мігрантів проти 1 300 мігрантів 2023 року. Один залізничний пункт пропуску залишається відкритим, але тільки для вантажів. Фінські лідери кажуть, що такі заходи потрібні, оскільки мігранти можуть знову прибувати, бо тепла погода полегшує подорожі.

Нагадаємо, вчора Туск заявив, що в Польщі зараз під арештом перебувають дев’ять осіб, яких підозрюють у диверсійній діяльності на території країни. Є небезпідставні припущення, що вони діяли на замовлення Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.05.2024 10:57