Фото: Петро Порошенко. Джерело – dnepr.express

Порошенко отримав від уряду Орбана 37 млн грн: у Раді закликали правоохоронців провести перевірку

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Кирило Нестеренко звернувся до правоохоронних органів з метою проведення перевірки щодо наявності законних підстав отримання понад 37 мільйонів гривень лідером партії "Європейська Солідарність", п’ятим президентом України Петром Порошенком від Міністерства фінансів Угорщини напередодні його візиту до Будапешта та зустрічі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном.

Про це інформує УНІАН.

Зокрема, нардеп просить правоохоронців з’ясувати, чи не є такі кошти прихованою формою оплати за підтримку проросійських сил іноземних держав, зустрічі з ними та сприяння їм у зміні настроїв щодо підтримки України на міжнародній арені.

Народний обранець аргументує необхідність проведення перевірки тими фактами, що саме Угорщина блокує ініціативи Європейського Союзу та НАТО щодо підтримки України у складний період війни, висловлюється проти приєднання України до Європейського Союзу, а також закликає Україну до укладення мирних угод із державою-агресором.

Крім цього, парламентарій посилається на офіційний коментар Служби безпеки України від 2 грудня щодо обмеження виїзду Порошенка за кордон, у якому було вказано, що "за задумом спецслужб РФ, планувалося проведення широкомасштабної ІПСО, яка має призвести до зміни настроїв в країнах-партнерах антиросійської коаліції та спонукатиме представників українського політикуму до проголошення наративів щодо необхідності переговорного процесу з РФ на умовах заморожування війни. Вказані заяви спеціальні служби РФ планували активно підтримати через проросійські політичні сили іноземних країн. Серед планів ворога — залучення до ІПСО окремих українських політиків під час їх відвідин третіх країн. За отриманими контррозвідувальними даними, саме в цьому контексті можна розглядати інформацію щодо запланованої зустрічі голови партії "Європейська Солідарність" П. Порошенка з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, який системно висловлює антиукраїнську позицію, є "другом Путіна" і закликає зняти санкції з РФ".

Що цьому передувало?

Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило інформацію, що Петро Порошенко отримав понад 37 мільйонів гривень від Міністерства фінансів Угорщини. Це сталося напередодні його візиту до Угорщини, який мав відбутися з 1 по 8 грудня поточного року і передбачав зустріч з прем’єр-міністром Віктором Орбаном.

Так, згідно з даними НАЗК, 23 жовтня Порошенко задекларував 517173 гривень, вказавши вид доходу як "проценти". Джерело надходження — Міністерство фінансів Угорщини.

24 листопада як "проценти" Порошенко задекларував 1036940 гривень. Джерело надходження — Міністерство фінансів Угорщини.

І цього ж дня в декларації Петра Порошенка з'явилася сума 36067500 гривень, вид доходу — "погашення облігацій", джерело надходження — Міністерство фінансів Угорщини.

Що кажуть у партії Порошенка?

У "Європейській Солідарності" прокоментували відповідну інформацію й заявили, що Порошенко "вкладає кошти в цінні папери з метою акумуляції коштів на численні проекти з підтримки ЗСУ".

"Для збільшення ефективності використання ресурсів залучені незалежні професійні радники, які займаються придбанням державних і корпоративних цінних паперів в Україні й за кордоном", — йдеться в повідомленні.

У політсилі додають, що вказані в повідомленні "проценти" та кошти за "облігації", були отримані з Угорщини в рамках цієї програми та спрямовані на зміцнення обороноздатності країни.

Нагадаємо, зранку 1 грудня Петро Порошенко опублікував відео з державного кордону, де заявив, що прикордонники не пропустили його, попри розпорядження про відрядження, яке підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Згодом представники Держприкордонслужби пояснили свої дії, заявивши про скасування цього розпорядження.

Згодом перший віце-спікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко, який видав розпорядження про скасування закордонного відрядження чинного народного депутата та голови партії "Європейська Солідарність" Петра Порошенка, пояснив причини. Він послався на таємний лист для службового користування.

Після цього Служба безпеки України повідомила, що у п'ятого президента Петра Порошенка була запланована зустріч із проросійським прем'єром Угорщини Віктором Орбаном. Російські спецслужби готували провокації на міжнародній арені.

Своєю чергою Порошенко заявив, що він планував переконати Віктора Орбана підтримати початок переговорів про членство нашої держави. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.12.2023 15:45