Петро Порошенко. Джерело: сайт "Європейської Солідарності"

Порошенку дозволили виїзд за кордон: куди зібрався лідер "Європейської Солідарності"

Лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко зможе стати учасником конгресу Європейської народної партії в Румунії. Керівництво Верховної Ради дало дозвіл на його виїзд за кордон.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Відрядження Петру Олексійовичу Порошенку на конгрес Європейської народної партії підписано", — зазначив він.

За його словами, торік "опозиційні фракції їздили за кордон більше, ніж монобільшість — якщо брати у відсотковому співвідношенні. У них депутати міжнародно активніші".

"Іноді в нас є певні підстави забороняти або не дозволяти виїзд. Вони безпекові, чітко регламентовані", — додав заступник голови парламенту.

Він також заявив, що "системної проблеми" з невипуском опозиції за кордон немає — зараз за кордоном перебувають один або два представники "Європейської Солідарності", й "Петро Олексійович теж поїде на свій з'їзд". Те саме, за словами Корнієнка, стосується "Голосу", "Батьківщини" й інших фракцій і груп. Натомість представники забороненої фракції ОПЗЖ не мають права перебувати у складі офіційних делегацій Верховної Ради.

Наприкінці лютого Європарламент у своїй резолюції висловив занепокоєння у зв’язку з обмеженням закордонних поїздок депутатів Верховної Ради, зокрема, тих, хто представляє опозицію. А раніше єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Олівер Варгеї опублікував лист Петра Порошенка, у якому той просить вплинути на уряд України, щоб там "припинили дискримінаційну практику" невипуску опозиції за кордон.

Порошенко заявляв, що отримав запрошення на конгрес Європейської народної партії в Бухаресті 6-7 березня від лідера партії Манфреда Вебера, але голова Верховної Ради Руслан Стефанчук попередньо відрядження не підписав. Лідер "Європейської Солідарності" у своєму листі також зазначав, що якщо це прохання залишиться поза увагою, то це питання можна порушити в майбутньому звіті Єврокомісії щодо переговорів про вступ з Україною.

Нагадаємо, що віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що в листі був заклик "зупинити подальший рух України переговорним процесом через особисті інтереси", і назвала це "проявом найвищого цинізму". У "Європейській Солідарності" назвали таку реакцію влади "емоційною та неадекватною".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.03.2024 23:53