Каталін Новак. Джерело: Facebook

Президентка Угорщини подала у відставку: в чому причина

У неділю, 10 лютого, президентка Угорщини Каталін Новак подала у відставку. Це сталося після скандалу, що розгорівся на тлі її помилування звинувачуваного у покриванні сексуального насильства над дітьми у дитячому будинку.

Про це повідомив Euronews. Новак оголосила про свою відставку після того, як викликала величезний суспільний резонанс своїм рішенням про помилування засудженого у справі про педофілію.

"Я прошу вибачення у тих, кого я образила, і у всіх жертв, які могли відчути, що я не за них заступаюся. Сьогодні я востаннє звертаюся до вас як очільниця держави, я подаю у відставку з поста президентки", — оголосила вона у своєму відеозверненні.

Нового президента обере угорський парламент. Він буде мати на це 30 днів з моменту припинення повноважень президента.

Скандальна ситуація з Каталін Новак

Скандал, який розгорівся нещодавно, пов’язаний із рішенням Новак помилувати близько 20 людей у квітні 2023 року, напередодні візиту Папи Римського в Угорщину.

Серед помилуваних виявився заступник директора дитячого будинку, який допомагав приховувати злочини колишньому директору, засудженому за сексуальне насильство над декількома неповнолітніми хлопчиками 2004-2016 років.

Новак стала першою жінкою, яка отримала посаду президента Угорщини, а також наймолодшою на цій посаді в історії країни. Новак обрали президенткою у віці 44 років. Окрім того, Новак є віце-головою партії угорського прем'єра Віктора Орбана "Фідес".

Нагадаємо, що 9 лютого угорські фермери розпочали протести біля пункту пропуску "Захонь" на кордоні з Україною. Їх не влаштовує рішення Єврокомісії продовжити безмитне ввезення української продукції ще на рік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.02.2024 20:56