Фото: Офіс президента

Про що говорив Зеленський з Байденом під час зустрічі в Хіросімі: подробиці від Білого дому

У неділю, 21 травня, президент України Володимир Зеленський провів зустріч з лідером США Джозефом Байденом. Це сталось на полях саміту "Великої сімки" у Хіросімі.

Про теми зустрічі розповіли у Білому домі.

Зазначається, що під час зустрічі Байден підтвердив непохитність США у підтримці народу України, який захищає свій суверенітет і демократію від російського вторгнення.

"Президент Байден наголосив на готовності США продовжувати надавати безпекову допомогу для задоволення нагальних потреб України на полі бою, включаючи сьогоднішнє оголошення про виділення додаткових 375 мільйонів доларів на боєприпаси та обладнання, а також для розбудови довгострокової спроможності України захищатися від російської агресії та стримувати її" — пише прес-служба Білого дому.

Водночас лідери країн обговорили підтримку США спільних зусиль з нашими союзниками й партнерами з підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, таких як F-16.

Сторони також обговорили поточні зусилля, спрямовані на подальше зміцнення системи протиповітряної оборони України, оскільки Російська Федерація продовжує свої ракетні та безпілотні атаки українських населених пунктів.

Також Байден наголосив на підтримці США та іншими країнами "Великої сімки" відновлення України, включаючи зусилля з відбудови її енергетичної інфраструктури, а також впровадження Україною реформ, необхідних для реалізації її євроатлантичних прагнень.

"Президент Байден також привітав відданість президента Зеленського справедливому миру, заснованому на фундаментальних принципах, закріплених у Статуті Організації Об'єднаних Націй", — додали у Білому домі.

Саміт "Великої сімки" у Японії й візит Зеленського

Саміт "Великої сімки" проходить з 19 по 21 травня 2023 року в японському місті Хіросіма. Президент України Володимир Зеленський також прибув до Японії, де провів низку зустрічей із лідерами багатьох країн. Зокрема, як повідомив він у вечірньому відеозверненні 20 травня, зустрівся з главою уряду Італії Джорджею Мелоні, премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, премʼєр-міністром Індії Нарендрою Моді, президентом Євроради Шарлем Мішелем, президентом Франції Макроном, канцлером Німеччини Шольцом.

"Координуємо позиції з партнерами, готуємо нові спільні кроки. Оборона: зброя, ППО, винищувачі. Залучаємо якнайбільше країн і лідерів заради України. Формула миру. Довготривалі програми підтримки України. Фінанси та економіка", — повідомляв очільник держави за підсумками першого дня саміту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Зеленський під час візиту до Японії планує провести переговори із прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісіда, який головує на саміті. Український лідер також розглядає можливість відвідування музею Хіросіми, в якому задокументовано руйнування, спричинені атомною бомбою США у 1945 році, та покладання вінка до найближчого кенотафу на згадку про жертв атомного бомбардування.

Додамо, 20 травня лідери країн "Великої сімки" під час саміту у Японії засудили російську війну проти України в кінцевому комюніке саміту G7.

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки виділяють Україні новий пакет військової допомоги. Наша держава отримає додаткові боєприпаси, артилерію та броньовану техніку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.05.2023 12:10