Еліза Дзвонкевич. Фото: соцмережа Facebook

"Пробач, Україно": генконсул Польщі у Львові перепросила за вчинки поляків на кордоні

Генеральний консул Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич попросила вибачення перед народом України за дії поляків на кордоні. Вона висловила переконання, що справжні її земляки "ніколи не вдарить ножем у спину сусідньому народу".

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Не можу більше мовчати. Заради любові до своєї країни. Не можу вдавати, що не бачу цих ганебних дій Польщі на польсько-українському кордоні. Вибачте мої дорогі українські друзі. Те, що відбувається, не може бути справою мого народу", наголосила польський дипломат.

Дзвонкевич нагадала про події Варшавського повстання 1944 року, про які дізналася в підлітковому віці. Зокрема вона згадала про відмову радянських військ дозволити посадку літаків союзників на підконтрольній їм території для заправки.

"У той час, бувши підлітком, я була переконана, що тільки росіяни можуть дивитися, як стікає кров'ю інший народ... що ми поляки ніколи б такого не зробили", написала генконсул.

У своєму дописі Дзвонкевич назвала дії деяких поляків на польсько-українському кордоні ганебними й попросила вибачення за це перед українцями.

"А чим сьогодні займаються "польські" фермери та перевізники? Навіть не віриться, що це поляки. Справжній поляк ніколи не вдарив би в спину сусідів борців за свободу. Справа не у постуляціях, а у формі протесту. Це ганьба та сором. Пробач Україно, яка воює, пробач", емоційно заявила дипломат.

Нагадаємо, речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що блокування польсько-українського кордону, якими б гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання. Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії, нагадав він.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 21.02.2024 12:02