Колаж TrueUA

Програма "єОселя": скільки громадян України скористалися послугою пільгового кредитування

Кредити на придбання житла за програмою "єОселя" уже взяли майже 10 тисяч українських родин. З початку поточного року послугою пільгової іпотеки скористалися 3 200 родин.

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Надія Бігун, передає прес-служба відомства.

"Кредити на придбання житла за програмою "єОселя" взяли вже 9,5 тисяч українців на загальну суму майже 15 мільярда гривень. Майже кожен третій взяв кредит, щоб купити квартиру або приватний будинок так званого першого продажу — готового від забудовника або такого, що будується. За перші чотири місяці цього року банки видали іпотечних кредитів на понад п'ять мільярдів гривень — 3 100 родин придбають квартири, 105 — будинки", — зазначила вона.

Лише минулого тижня громадяни України отримали за програмою "єОселя" 280 кредитів на 484 мільйони гривень, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 151 військовослужбовець та силовик, 21 педагог, 20 медиків та шість науковців;
  • кредити під 7% отримали 64 українці без власного житла, 13 ВПО та п'ять ветеранів.

Вказується, що найчастіше пільгові кредити брали для придбання житла на вторинному ринку — 176 кредитів. У готового забудовника, або в будинку, який зводиться взяли іпотеку 104 українці.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці:

  • Київської області — 80;
  • міста Києва — 57;
  • Львівської області — 18;
  • Вінницької області — 11;
  • Рівненської області — 11;
  • Хмельницької області — 11.

Що таке програма "єОселя"?

"єОселя" — це державна програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку чи приватного будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних. Програма реалізується Міністерством економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та "Укрфінжитло" за ініціативи президента Володимира Зеленського. Раніше програма передбачала лише придбання квартири, однак з січня 2023 року завдяки розширенню з'явилася можливість придбати в іпотеку приватний будинок.

Ця програма передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках, а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. 

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 1 березня заявив, що у 2024 році за програмою "єОселя", згідно з якою деякі українці можуть придбати житло в іпотеку під 3% чи 7%, держава планує видати 12 тисяч кредитів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.04.2024 18:37