Фото: Facebook президента Чехії

"Програш України у війні загрожує Європі": тривожна заява президента Чехії

Ймовірний програш України у війні з Російською Федерацією загрожує безпеці усієї Європи. Країни ЄС не можуть говорити про втому від війни, адже їхні міста не атакують ворожі ракети.

Таку заяву зробив президент Чехії Петр Павел, пише Le Monde. За його словами, про втому від війни можуть говорити тільки Україна і Росія. 

"В наших країнах можна сказати, що ми звикли до цієї війни, але не втомилися. Наші міста не бомблять, наших громадян не вбивають. Єдиний наш тягар щодо допомоги Україні — це приймання біженців та певне зниження комфорту. Ми не відчуваємо страждань", — зауважив лідер Чехії.

Він також наголосив, що у європейських країн виникнуть серйозні проблеми, якщо деякі політики дозволять собі безвідповідальні кроки у використанні інфляції або зростання цін на енергоносії для налаштовування настроїв виборців проти допомоги Україні.

"Ми повинні мати мужність сказати нашим співгромадянам, що допомога Україні є нашим інтересом", — сказав Петр Павел.

Перемога Росії загрожує безпеці

На тлі українсько-російської війни президент Чехії розчарований тим фактом, що позиція Угорщини заблокувала надання Україні фінансової допомоги на 50 мільярдів євро.

"Якщо ми вважаємо, що війна в Україні — це зло проти правового порядку, що вона зачіпає основи наших суспільств, ми повинні підтримувати країну, хочемо ми цього чи ні. Не з любові до українців, а щоб відстояти наш спосіб життя. Якщо дозволити Росії перемогти, це створить загрозу нашій власній безпеці, нашому майбутньому", — зауважив Павел.

Президент Чехії переконаний, що чим швидше буде вирішене питання фінансової допомоги Україні, тим краще для всіх.

Нагадаємо, за даними Інституту вивчення війни, припинення допомоги Заходу, швидше за все, призведе до остаточного падіння спроможності України стримувати російську армію. Нинішня позиційна війна в Україні не є стабільною тупиковою ситуацією, оскільки теперішній нестабільний баланс може легко змінитися в будь-якому напрямку рішеннями, прийнятими на Заході.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.12.2023 07:22