Фото: росЗМІ

Путін не поїде на Генасамблею ООН у вересні: чого боїться диктатор

Російський диктатор Володимир Путін не братиме участі в 78-й сесії Генасамблеї ООН. Він вже підписав указ про склад делегації РФ, яку очолить міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Про це йдеться у тексті документа РФ.

Згідно з наявною інформацією, делегацію Росії на Генеральній асамблеї ООН очолить міністр закордонних справ Сергій Лавров, який уже відвідував Нью-Йорк у квітні під час головування Москви в Раді безпеки.

До її складу увійде також його заступник Сергій Вершинін і керівники п’ятьох департаментів, а також посол при ООН Василій Небензя і голова зовнішньополітичного комітету Держдуми Леонід Слуцький.

Відсутність Путіна в указі, ймовірно, пояснюється тим, що після видання ордера на арешт Міжнародним кримінальним судом його закордонні поїздки значно обмежені.

Ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд Гааги 17 березня 2023 року видав міжнародний ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Його, як і уповноважену з прав дитини Марію Львову-Бєлову, підозрюють у незаконній депортації українських дітей.

Тоді генеральний прокурор України Андрій Костін наголосив, що цей ордер означає, що Путін повинен бути заарештований за межами Росії в тих країнах, які ратифікували Римський статут, після чого диктатора повинні передати суду.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) офіційно визнала ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом.

На початку серпня голова МКС Пьотр Гофманський повідомив, що прокурор Міжнародного кримінального суду може видати нові ордери на арешт Путіна та вищого керівництва Кремля за воєнні злочини ПВК "Вагнера".

Нагадаємо, 2 серпня стало відомо, що Володимир Путін прибуде із візитом до Туреччини. Про це вже домовилися під час телефонної розмови російський диктатор та президент Туреччини Реджеп Ердоган. Зазначимо, Путіна в Туреччині не заарештують, оскільки Анкара не ратифікувала Римський статут, і рішення МКС на території країни не мають юридичної сили.

Своєю чергою представниця Держдепу США з глобального кримінального правосуддя Бет ван Скаак заявила, що російського президента Володимира Путіна навряд чи вдасться арештувати за злочини в Україні, поки він залишається на посаді очільника держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.08.2023 23:01