Ентоні Блінкен. Джерело: ABC

"Путін уже програв": Блінкен пояснив, чому перемога України важлива для всього світу

Американська підтримка України має тривати, попри можливі зміни в Білому домі після президентських виборів у США. Потрібно закінчити справу, адже плани російського диктатора Володимира Путіна знищити Україну зазнали краху.

Таку думку висловив державний секретар США Ентоні Блінкен під час брифінгу на форумі з питань безпеки в Аспені. Він відповів на запитання журналіста стосовно "гарантій", що допомога США Україні триватиме в разі можливого обрання Дональда Трампа наступним президентом.

"Я думаю, що важливо відзначити дві речі. По-перше — і завжди важливо розпочинати з цього — Володимир Путін уже зазнав поразки", — сказав Блінкен.

Держсекретар США додав, що очільнику Кремля "не вдалося досягнути мети, яку він ставив, а саме: стерти Україну з карти, припинити її існування як незалежної держави, включити її до Росії".

"Це не вдалося та не може вдатися", — наголосив він.

При цьому Блінкен висловив думку, що мірило успіху для України, враховуючи невдачу Росії й інші втрати, є "той факт, що для Росії зараз вона втратила свій енергетичний ринок у Європі, вона стикається з НАТО, яке є сильнішим і більшим, ніж будь-коли".

"І ніхто не міг уявити три роки тому, що Фінляндія та Швеція стануть членами НАТО — загалом, практично все як стратегічне питання, якому Путін намагався запобігти, він прискорив своїми діями. Питання зараз полягає в тому, що є успіхом для України в майбутньому", — висловився американський чиновник.

Він вважає, що "відповідь проста" — це "сильна, незалежна Україна, яка все більше інтегрується із Заходом і яка стоїть на власних ногах у військовому, економічному та демократичному планах".

"І в нас Україна на цій траєкторії. Навіть коли ми працюємо над тим, щоб зробити все можливе, щоб переконатися, що вона має те, що їй потрібно для боротьби з російською агресією, яка триває, ми також допомагаємо Україні будувати цей план, програму на майбутнє", — розповів Блінкен.

Він додав, що нині на це "вже багато вкладено", однак "це й надалі потребуватиме ресурсів".

"Але я думаю, якщо люди подивляться на логіку цього, ми побачимо сильну двопартійну більшість в обидвох палатах Конгресу за підтримку України. Я вірю, що підтримка все ще є. Я думаю, будь-яка адміністрація візьме це до уваги", — сказав Блінкен.

Він вважає, що будь-яка адміністрація у США "має ставити складні запитання" в контексті агресії Російської Федерації, яка триває.

"Якщо ми зупинимося, якщо ми розвернемося, якщо ми підведемо Україну, що зробить Путін? Тоді він справді відновить агресію та, можливо, матиме шанс досягнути успіху там, де йому це не вдалося", — акцентував держсекретар США.

Блінкен додав, що російський диктатор не зупиниться на Україні, ймовірно, "звернеться до інших країн регіону, включно з членами НАТО".

"Й інші потенційні агресори далеко від України — далеко від Європи — вони теж беруть уроки з цього", — додав він.

Нагадаємо, Ентоні Блінкен заявив на громадському форумі НАТО у Вашингтоні 10 липня, що Україна найближчим часом отримає літаки F-16 від Нідерландів та Данії. За його словами, довгоочікувані винищувачі уже перебувають у дорозі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.07.2024 08:35