Верховна Рада України. Джерело: vybory.pravda.com

Рада може дозволити балотуватися в українські депутати тим, хто під час війни виїхав за кордон

У Верховній Раді України зареєстровано проект змін до Виборчого кодексу, він стосується протидії сексизму у виборчих процесах та забезпечення збалансованого представництва жінок і чоловіків в українському парламенті та місцевих радах.

Про це свідчить законопроект №11300. У ньому додається уточнення щодо цензу осілості, а саме, що перебування за кордоном під час дії воєнного стану не є підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду президента України чи у народні депутати.

Крім того, проект надає визначення поняттю "сексизм" під час виборчого процесу та встановлює заборону на розповсюдження агітаційних матеріалів, які містять ознаки сексизму або підбурюють до cексизму.

Також запроваджується посилення гендерної квоти шляхом збереження нумерації у виборчих списках у разі вибуття кандидата, а також шляхом заміщення депутата наступного за черговістю такої ж статті.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, через повномасштабне вторгнення в Україну з’явилися нові виклики для політичної участі жінок. Це, зокрема, й вимушена міграція за межі України, адже перебування поза межами України протягом понад 183 дні протягом року позбавляє особу права балотуватися на посаду президента чи до Верховної Ради.

"Таким чином станом на зараз мільйони українок, які вимушено перебувають за кордоном, в разі їх повернення до України будуть позбавлені можливості реалізувати своє конституційне право на участь у виборах як кандидатів", — пишуть автори проекту.

Як відомо, через воєнний стан в Україні не проводять ані президентські, ні парламентські, ні місцеві вибори.

Нагадаємо, російський агресор Володимир Путін заявив, що, оскільки термін повноважень президента України Володимира Зеленського закінчився, а нових виборів не відбулося, то "влада має перейти до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.05.2024 16:41