Данило Гетманцев. Джерело: "Слуга народу"

Рада погодила різке підвищення військового збору для українців

Військовий збір із доходів українців збільшиться з 1,5% до 5%, для ФОПів третьої групи введуть збір у розмірі 1%. Таке рішення погодила робоча група Верховної Ради, яка розглядала законопроект уряду про підвищення податків.

Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев. Він зазначив, що військовий збір спрямовуватимуть через спецфонд винятково на фінансування ЗСУ.

За його даними, 1% військовий збір для юридичних осіб на єдиному податку третьої групи прибрали. Водночас збільшення податку на прибуток банків з 25% до 50% виключили через категоричну позицію Мінфіну та НБУ.

Народний депутат від "Слуги народу" поінформував, що в результаті змін до проекту 2024 року "планований ресурс у 125 мільярдів гривень розтанув до 30,1 мільярда гривень".

Гетманцев оприлюднив розрахунки Мінфіну, за якими збільшення в військового збору з доходів українців з 1,5% до 5% 2024 року дасть бюджету 27,3 мільярда гривень, 2025 року — 107,7 мільярда гривень. Окрім того, 1% з доходів ФОПів третьої групи 2025 року отримають 5,9 мільярда гривень.

До того ж підвищення військового збору обмежили податковим періодом, в якому буде скасовано воєнний стан.

Раніше, народний депутат Ярослав Железняк розповідав, що парламент доопрацював законопроект про підвищення податків в Україні, який спочатку розгляне профільний комітет, а згодом й Верховна Рада. У документ внесено низку змін.

Нагадаємо, голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні Гевін Грей заявляв, що підвищення податків може вплинути на готовність західних країн надавати допомогу Києву. Раніше такий крок запропонував Кабінет міністрів України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.08.2024 15:19