Суд ООН. Джерело: DW

Рішення Міжнародного суду ООН проти Росії: з'явилась реакція українського МЗС

Суд у Гаазі вперше в історії виніс остаточне рішення щодо порушення Російською Федерацією норм міжнародного права. Міжнародний суд ООН встановив, що країна-агресор порушила міжнародні конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. 

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України, відреагувавши на рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Російської Федерації.

"Суд встановив, що Росія порушила обидва міжнародні договори. Це перший випадок в історії, коли Міжнародний Суд ООН виніс остаточне рішення щодо порушень Росією норм міжнародного права", — написали в МЗС.

Там підкреслили, що справа, ініційована Києвом, задокументувала цілу кампанію терористичних актів, розпочату Росією з 2014 року, яка принесла страждання народу України.

Українців атакували контрольовані Росією особи та угруповання, а також обстрілювали цивільні об'єкти, бомбили мирні міста. Йдеться, зокрема, про Волноваху, Маріуполь, Краматорськ, Авдіївку, Харків, Одесу.

Як пише українське МЗС, Росія здійснювала кампанію, спрямовану на культурне знищення етнічних груп українців та кримських татар у тимчасово окупованому Криму, починаючи з 2014 року.

У відомстві додали, що Україна добиватиметься справедливого покарання за всі незаконні дії загарбників, у тому числі повномасштабне вторгнення у 2022 році.

Нагадаємо, 31 січня Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй (ООН) визнав порушення з боку Росії певних частин Конвенції про заборону фінансування тероризму. Таке рішення у Гаазі оголошено у справі по позову України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 22:54