Фото ілюстративне зі соцмереж

Родича нардепа Тищенка підозрюють у розкраданні 140 млн грн під час будівництва метро на Виноградар

У чоловіка сестри народного депутата Миколи Тищенка — Германа Блінова — проводили обшуки в межах кримінальної справи навколо виведення бюджетних коштів. За даними слідства, 140 мільйонів гривень для будівництва метро на Виноградар у жовтні 2022 року фінансовою допомогою перерахували на фірми, пов’язані з оточенням Блінова.

Про це повідомив Bihus.Info.

За даними правоохоронців, у жовтні 2022 року компанія "Київметробуд" перерахувала ТОВ "Позитив-В" 140 мільйонів гривень авансом за постачання будівельних матеріалів на будівництва метро. Натомість фірма "Позитив-В" переказала кошти як поворотну безвідсоткову допомогу низці фірм. Слідство вважає це переказом бюджетних коштів на рахунки фіктивних підприємств і перевід їх у готівку для подальшого розподілення між учасниками схеми.

Зв’язки фірми ТОВ "Позитив-В" і решти компаній-отримувачів згаданих мільйонів приводять до підприємця В’ячеслава Еберле. Першою власницею ТОВ "Позитив-В" була Вікторія Кузьменко (Еберле) — дружина підприємця. Нині власником і директором фірми є Сергій Сєдов — директор фірми Еберле під назвою "Веркштатт Вустервиц ГМБХ". Вікторія Кузьменко та В’ячеслав Еберле близько товаришують з сестрою нардепа Миколи Тищенка Юлією та її чоловіком Германом Бліновим.

Фірми, яким "Позитив-В" переказував фінансову допомогу пов’язані з Еберле через спільних працівників, адреси реєстрації та структуру керівників і власників. А одна з них належала Вадиму Сєдову (братові поточного власника "Позитив-В") у той же період, коли він був директором ПП "Експрес-К" Юлії Тищенко.

У розмові з Bihus.Info Герман Блінов заперечив свій зв’язок з "Позитив-В", а обшуки в нього пояснив ймовірною перевіркою правоохоронцями оперативної інформації.

Під час обшуків за однією з пов’язаних з Германом Бліновим адрес правоохоронці знайшли короткоствольну вогнепальну зброю, яка, за даними слідства, офіційно йому не належить. Можливе незаконне зберігання Бліновим зброї виокремили в ще одне кримінальне провадження, в якому Блінову обирали домашній арешт.

Журналісти зафіксували, що на судові засідання по справі Герман Блінов приїжджає на новому Land Rover Range Rover. Кросовер належить ТОВ "АБЗ1". До січня 2023 року ця фірма належала Валерію Мірошниченку — колишньому працівнику Київського науково-дослідного інституту судової експертизи. Йому ж належала фірма зі схожою назвою — "АБЗ-1". Фінансовим контролером останньої була Галина Рувіна — дружина очільника КНДІСЕ Олександра Рувіна. "АБЗ-1" постачало на будівництво Подільсько-Воскресенського мосту асфальтобетонні суміші. Також фірма входила до групи підприємств, що спеціалізувалися на дорожньому будівництві.

Цю групу фірм пов’язували з особою очільника КНДІСЕ Рувіна, адже у їх власниках фігурував його кум та бізнес-партнер сім’ї Валерій Сировацький. Однак ще в січні-лютому 2023 року Валерій Сировацький, Валерій Мірошниченко та Галина Рувіна вийшли зі співвласників підприємств. Замість них у співвласники низки фірм групи 2023 року зайшли особисто Герман Блінов і його оточення — Лілія Ісай і Денис Микитюк.

Окрім того, що Блінов пересувається на автомобілі "АБЗ1", його дружина Юлія Тищенко віддала під заставу іпотеки для фірми два своїх будинки та землю під ними у Нових Безрадичах. Упродовж 2023-2024 років фірми "АБЗ1", "Трініті-груп" і "Сучасна транспортна інфраструктура" отримали підрядів від комунальних підприємств на понад 800 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що в березні народного депутата Миколу Тищенка запідозрили у фіктивному розлученні з бізнесвумен і блогеркою Аллою Барановською. Натомість він поскаржився в поліцію на нібито "переслідування". До готелю в Ужгороді, де зупинилася знімальна група журналістів, приїхали декілька екіпажів поліції та цивільні авто для розмови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.05.2024 23:19