Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

Росія посилила спроби підірвати підтримку України у Франції, — ЗМІ

Маневрування та зв’язки Кремля з великою кількістю ультраправих партій у всій Європі, зокрема, у Франції, викликають занепокоєння деяких європейських чиновників перед виборами до Європейського парламенту в червні.

Статтю про це опублікував The Washington Post, посилаючись на документи Кремля та інтерв’ю з європейськими посадовцями з питань безпеки й ультраправими політичними діячами.

Кремлівські документи показують, що перший заступник голови адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко доручив кремлівським політтехнологам сприяти політичним розбратам у Франції через соціальні мережі.

"Мета Москви — підірвати підтримку України та послабити рішучість НАТО. Ці зусилля схожі на аналогічне втручання в Німеччину, де Кремль намагався об’єднати крайніх правих і ультралівих в антивоєнний альянс", — зазначили аналітики The Washington Post.

Кремлівські стратеги, до прикладу, мали намір розповісти про те, що санкції Заходу проти Росії завдали шкоди економіці Франції через падіння торгівлі, внаслідок чого країна ризикувала впасти в "найглибшу соціальну й економічну кризу за останні роки".

Крім того, прокремлівські сили мали стверджувати, що постачання зброї в Україну залишило Францію без військового обладнання, щоби захистити себе.

Москва вважала Францію вразливою до політичних потрясінь. Посилаючись на соціологічні опитування, стратеги зазначили, що 30 відсотків французів зберегли позитивне ставлення до Росії, що є другим найвищим показником серед західноєвропейських країн після Італії, тоді як 40 відсотків схильні не вірити повідомленням про Україну у власних французьких медіа.

2023-го року кремлівська група Кирієнка наказала стратегам просувати меседжі, які би збільшили кількість тих, хто у Франції не бажає «платити за війну іншої країни». Їм також наказали посилити "страх перед прямою конфронтацією з Росією та початком Третьої світової війни за участю Європи", а також збільшити кількість тих, хто хоче «діалогу з Росією щодо побудови спільної європейської архітектури безпеки».

Документи свідчать, що створені кремлівськими політтехнологами "ферми тролів" продукували та публікували в соціальних мережах контент і статті з критикою західної підтримки уряду президента України Володимира Зеленського. В одній із записок, написаній одним зі стратегів у червні 2023-го року, працівник "ферми тролів" отримав вказівку створити "200-символьний коментар француза середнього віку", який вважає підтримку України з боку Європи "дурною авантюрою". Вигаданий француз також мав стверджувати, що підтримка України обертається "інфляцією та падінням рівня життя".

Меседжі Кремля поки що мали обмежений резонанс у Франції, де президент Емманюель Макрон перебуває в авангарді європейських зусиль на підтримку України, і більшість населення підтримує його. Але, за словами директора Французького інституту міжнародних відносин Томаса Гомара, видимість проросійських акаунтів у соціальних мережах у Франції зростає.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що Франція готова надавати фінансову підтримку Україні, аби не допустити перемоги Росії у війні. При цьому президент Франції Емманюель Макрон звернув увагу на те, що в Європі та США починають сумніватися у допомозі Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.12.2023 11:17