Фото: epravda.com.ua

Росія розпалює націоналістичні настрої в Європі, щоб посварити Україну з її західними сусідами, — ISW

Країна-агресорка Росія використовує націоналістичні настрої в Європі, щоб посварити Україну з її західними сусідами.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Фахівці інституту зазначили, що угорський політик і лідер партії "Наша Родина" Ласло Торочкай 27 січня заявив, що Угорщина має претендувати на Закарпатську область України, якщо війну виграє РФ. Також румунський політик і лідер партії "Союз румунів" Клаудіу Тирзіу того самого дня сказав, що Румунія має "реінтегрувати" сусідні з Румунією території України. 

Аналітики наголосили, що російські джерела посилили заяви Тороцкая і Тарзіу та акцентували ультранаціоналістичні претензії Румунії та Угорщини на українську територію. При тому, що раніше ідею "поділу України" просувала Росія.

Так, ще в грудні 2023 року президент РФ Володимир Путін та інші посадовці Кремля відновили поширення наративу про те, що Україна нібито має історичні суперечки з Польщею, Румунією та Угорщиною.

"Російська ультранаціоналістична концепція "Руського мира", схоже, набула популярності серед націоналістичних європейських фракцій у застосуванні до їхніх власних націоналістичних ідеологій, і актори російського інформаційного простору, ймовірно, прагнуть використати цю ідеологічну схильність, щоб вбити клин між Україною та її Європейські сусіди", — наголосили у ISW.

Нагадаємо, раніше голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна готова розглядати запрошення представників Росії на другому глобальному саміті миру — після підготовки відповідного плану. Проте для участі у цих розмовах Москва повинна мати політичну волю до миру.

За даними Інституту вивчення війни, подання російським диктатором Володимиром Путіним своєї війни в Україні як боротьби Росії проти Заходу, а не України — вказує на те, що він не має наміру сумлінно вести переговори з Україною та висуває інформаційні умови, спрямовані на те, щоб переконати Захід зрадити Україну через переговори.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.01.2024 07:29