Фото ілюстративне. Джерело: uainfo

Росія втручатиметься у вибори в США: як до цього готуються американські спецслужби

Кремль планує втрутитися у президентські вибори у Сполучених Штатах Америки 2024 року. Війна Росії проти України не послабила такого бажання.

Такий висновок зробили аналітики CNN з посилання на джерела в американській розвідці.

Директор Агентства національної безпеки США Пол Накасоне заявив, що Росія все ще має можливість, попри виснажливу війну проти України, втрутитися в американські президентські вибори.

"Це важливий рік для них. Вони дивляться на вибори в США, і я припускаю, що з огляду на виклик, який вони мають в Україні, очевидно те, на що вони хочуть вплинути", — зазначив він.

Із думкою Накасоне також погодився і директор ФБР Кріс Рей.

"У будь-якому випадку можна стверджувати, що їхня увага до України збільшила бажання зосередитися на спробі сформувати те, як ми виглядаємо та як ми думаємо про проблеми, оскільки політика США має глибоке значення для їхнього абсолютно неспровокованого й обурливого вторгнення в Україну", — сказав він.

Раніше високопоставлений представник Міністерства юстиції США з питань кібербезпеки Шон Ньюел заявив, що зосередженість російських спецслужб на Україні пішла на користь США.

"Усі російські спецслужби, які ми щодня перевіряємо на предмет діяльності, спрямованої проти США, зараз приділяють час і увагу Україні з очевидних причин", — пояснив він.

Однак представник Мін’юсту додав, що російська розвідка продовжує вивчати те, як вона може вплинути на підтримку України з боку США.

І Накасоне, і Рей висловили впевненість у здатності захисту виборів завдяки "експоненційно досконалішій" співпраці між органами національної безпеки, кіберагенціями та приватним сектором, однак визнали, що іноземні суперники теж покращують свої можливості.

"Загрози стали складнішими, але і захист став кращим", — наголосив директор ФБР.

Високопосадовці американської розвідки назвали Росію, Китай та Іран основними гравцями, які прагнуть втрутитися у вибори в США.

Директор ФБР підрахував, що армія хакерів у Китаї більша, ніж армія всіх великих країн разом узятих, і в 50 разів перевищує те, що є в його розпорядженні. Накасоне теж погодився, що США ніколи не зрівняються з Китаєм за кількістю хакерів, але мають якісну перевагу.

Як відомо, чергові президентські вибори у США заплановані на 5 листопада 2024 року. За прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден, а від республіканців — колишній президент США Дональд Трамп.

Представники Республіканської партії США у Конгресі вимагають від адміністрації президента Джо Байдена пояснення стратегії Вашингтону щодо України. Від цього залежатимуть терміни схвалення нового пакета фінансування. Це напряму стосується України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.01.2024 12:37