Ніколай Денков. Фото: Офіс президента України

Сербія та Угорщина підтримують "воєнну машину Путіна", — прем'єр Болгарії

Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков звинуватив Угорщину і Сербію у тому, що вони допомагають підтримувати "воєнну машину" російського агресора Володимира Путіна. 

Про це повідомляє Bloomberg. Він заявив, що країни не намагаються шукати альтернативні джерела постачання енергоносіїв. 

"Було достатньо часу, щоб шукати альтернативи, щоб побачити, що ці прибутки підтримують воєнну машину Путіна. Ми не можемо більше чекати. Насправді це повинно було статися раніше", — зазначив він.

Варто додати, що ця критика на адресу Угорщини та Сербії пролунала на тлі суперечки навколо податку на імпорт газу, який нещодавно запровадив болгарський уряд. Денков звинуватив прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та президента Сербії Александара Вучича в тому, що вони розпалюють безпідставні страхи щодо підвищення цін, а не ведуть переговори.

Нагадаємо, 13 жовтня Болгарія ввела податок на російський природний газ, який транзитом проходить через її територію до Європи. Згідно з законом, Болгарія вводить плату 20 болгарських левів (10,76 долара) за мегават-годину російського газу. Це близько 20% ціни еталонного європейського газу, що продається в регіональному центрі Амстердама. Закон є реакцією на санкції ЄС щодо Росії, запроваджені у відповідь на її вторгнення в Україну. За словами авторів закону, його метою є "справедливе оподаткування прибутку, отриманого на території держави, і збільшення доходів бюджету".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.10.2023 21:21