Фото: Департамент охорони культурної спадщини КМДА

Скандал у Києві: у центрі столиці знесли історичну Садибу Зеленських

У центрі Києва на вулиці Кониського 19 липня незаконно знесли Садибу Зеленських — історичну будівлю, збудовану в 1890 році. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

У Департаменті зазначили, що відбулось несанкціоноване знесення Садиби Зеленських, за адресою вулиця Кониського, 22, збудованої у 1890 році.

"Міська влада та Департамент охорони культурної спадщини обурені ситуацією, що сталася. Керівник Департаменту охорони культурної спадщини, представники благоустрою, міської влади, громадських організацій, мешканці  оперативно прибули на місце подій. Вважаємо, що правоохоронні органи мають надати свою оцінку та притягнути винних до відповідальності", — йдеться у заяві Департаменту.

Там наголосили, що особливо цинічно цей зухвалий злочин виглядає в той час, як нещодавно Громадська організація "Спадщина Київ" подала до департаменту пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вулиці Кониського, 22 статусу пам'ятки. 

"Цей крок є частиною підписаного раніше з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА плану дій щодо реалізації петиції №12870 "Зберегти історичну садибу Зеленських", яка була підтримана міським головою", — наголосили у відомстві.

Наразі у Департаменті вивчаються усі можливі законні кроки та заходи реагування. Також керівництво структури закликало правоохоронні органи якнайшвидше втрутитись в дану ситуацію.

Знесення Садиби Зеленських: реакція поліції

Правоохоронці зазначили, що обставини знесення історичної будівлі у центрі Києва встановлюють у межах кримінального провадження. Наразі проводяться першочергові слідчі дії. 

"Техніка, за допомогою якої здійснювалися роботи по зносу будівлі вилучена. За вказаним фактом розслідується кримінальне провадження, розпочате за частиною 2 статті 298 Кримінального кодексу України", — йдеться у заяві поліції.

Там також наголосили, що до поліції Києва надійшло повідомлення про те, що на вулиці Олександра Кониського невідомі особи за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок, побудований наприкінці XIX століття. На місце події оперативний черговий негайно скерував слідчо-оперативну групу. 

"Поліціянти встановили місцеперебування техніки  та вилучили її, вирішується питання щодо її арешту. За вказаним фактом слідчі Шевченківського управління поліції розслідують кримінальне провадження, розпочате за  ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу України. Всі обставини події встановлюються", — додали у прес-службі поліції Києва.

Нагадаємо, у серпні 2023 року в Києві на вулиці Ярославській забудовник зніс 200-річну садибу, яка була зразком житлової деревʼяної забудови ХІХ століття. Правоохоронці розпочали розслідування даного факту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Події, 20.07.2024 17:43