Фото: Yandex

Скільки російських авіакомпаній припинили існування через санкції: оприлюднено цифри

Російський ринок цивільних авіаперевезень за 2022 рік недорахувався дев'яти авіакомпаній. Це сталось через санкції ЄС та США проти Росії через її вторгнення в Україну.

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Всього за 2022 рік дев'ять російських авіакомпаній зупинили комерційні польоти. "Росавіація" призупинила дію сертифіката експлуатанта чотирьом з них, а ще одній — анулювала такий сертифікат повністю.

За інформацією видання, за попередні п'ять років у Росії було п'ять випадків припинення роботи місцевих авіаперевізників, які призвели до анулювання сертифіката експлуатанта. Це основний документ, який надає дозвіл тій чи іншій авіакомпанії на здійснення діяльності.

Список авіакомпаній, які потрапили під санкції:

  • SkyGates;
  • "Камчатка";
  • "Бистрольот";
  • "Скол";
  • "Роствертол Авіа";
  • пов'язану з туроператором Coral Travel чартерну авіакомпанію Royal Flight;
  • бізнес-оператора "Сіріус аеро";
  • два вантажні авіаперевізники, які входять у ДК "Волга-Днєпр" – "Атран" та AirBridgeCargo.

Представник експертного середовища пояснив, що надалі очікується офіційний вихід з ринку вже відновлених компаній, а також невеликих регіональних перевізників, яких "доведеться ліквідувати або перейти під крило більших конкурентів".

Нагадаємо, санкції Заходу продовжують працювати проти Росії. Через вторгнення РФ в Україну Фінляндія заморозила російських активів на суму 187 мільйонів євро.

Відзначимо, вже зовсім скоро може з'явитись готова версія 10-го пакету санкцій проти Росії, над яким країни ЄС активно працюють. Нові санкції набудуть чинності вже наступного місяця.

До слова, Швейцарія підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів та передання їх Україні. Але для цього, ймовірно, потрібно провести референдум.

Зауважимо, Європейський Союз ще влітку 2022-го почав готувати спеціальну директиву, яка передбачає запуск механізму конфіскації російських активів. Водночас таке вилучення дозволять лише у випадках, коли йдеться про спробу обходу санкцій. 

Економіка, 22.01.2023 15:27