Фото: "Місто"

Скільки українських військовополонених стратили рашисти: у прокуратурі оприлюднили цифри

Україні відомо про 54 українських військовополонених, страчених російськими окупантами. Такі випадки фіксуються з березня 2022 року.

Про це в ефірі заявив Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту.

За його словами, Офіс генерального прокурора має 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. Йдеться про вбивство 54 захисників.

Коментуючи відео, опубліковане в соцмережах 7 квітня, керівник Департаменту заявив, що попередньо підтверджено: злочин відбувся біля Кринок на Херсонщині, але деталі ще перевіряються. Юрій Бєлоусов закликав пам’ятати про близьких і не озвучувати передчасно імена загиблих героїв.

"По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Йдеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це — не поодинокий випадок, а свідчення політики РФ", — сказав Бєлоусов.

Також, за словами посадовця, випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника на Чернігівщині. Бєлоусов підкреслив, що розслідування ускладнює той факт, що у прокурорів та слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або можливості оглянути тіло.

"Але ця робота ведеться. Україна має унікальний досвід документування злочинів, навіть не маючи доступу до території… Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами та неурядовими організаціями, які також збирають інформацію. Наше завдання зараз — документувати, фіксувати, розповідати світу правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу", — додав Юрій Бєлоусов.

Що відомо про страту українських воїнів

У вівторок, 20 лютого, проект DeepState поширив відеозапис розстрілу військовослужбовцями армії РФ трьох українських захисників, взятих у полон поблизу Роботиного. На кадрах видно трьох українських військових, які склали зброю і виходять з окопу з піднятими вгору руками. Далі окупанти направили на них зброю і відкрили вогонь, після чого троє українських захисників впали на землю. 

Автори проекту наголосили, що, за даними суміжних підрозділів, 18 лютого росіяни наступали на Роботине з півдня і захопили частину великого опорного пункту, де залишилося троє бійців 3-ї БрОП "Спартан".  Правоохоронці встановили, що подія відбулася саме 18 лютого 2024 року поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області. 

Також вранці 18 лютого російські загарбники на Сході України розстріляли двох українських військовополонених. За даними військових, черговий воєнний злочин війська країни-агресорки вчинили в смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця". 

Водночас, за даними проекту DeepState, рашисти розстріляли ще шістьох полонених військових, які залишились в Авдіївці на позиції Музей ("Зеніт") після відходу української армії.

Нагадаємо, Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та Веселому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.04.2024 14:06