Протести польських перевізників. Джерело: rmf24.pl

Скільки вантажівок стоять у чергах на кордоні з Польщею: у ДПСУ розповіли про три складні напрямки

Станом на ранок неділі, 17 грудня, на кордоні з Польщею заблокованими залишаються три пункти пропуску. Там у чергах стоять понад дві тисячі вантажівок.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

За його словами, заблокованими та найскладнішими ділянками кордону залишаються пункти пропуску:

  • "Рава-Руська — Гребенне";
  • "Краківець — Корчова";
  • "Шегині — Медика".

"Станом на ранок сьогодні на цих трьох напрямках у чергах у бік України перебуває десь 2 150 вантажних транспортних засобів. Найбільше навпроти "Шегині — Медика". Рух є, але не такий інтенсивний, як 6 листопада або 23 листопада, коли розпочалося блокування "Шегині", — розповів Демченко.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що в суботу, 16 грудня, на польсько-українському кордоні помер водій вантажівки. Вона стояла в черзі через протести польських перевізників. За словами віце-президента Асоціації міжнародних автоперевізників Володимира Баліна, водія забрала швидка, дорогою до лікарні він помер. Це вже третій випадок смерті українського водія з початку блокування українсько-польських пунктів пропуску.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.12.2023 10:08