Ракетний комплекс ATACMS. Фото: "Вікіпедія"

"Смертоносні атаки" після дозволу на далекобійність: західні ЗМІ дізналися, чого остерігається розвідка США

Розвідувальні служби Сполучених Штатів Америки передбачають, що Росія відповість "з більшою силою" та "смертоносними атаками" у відповідь на дозвіл Україні бити по території Росії далекобійною західною зброєю.

Таку версію висунуло видання The New York Times, яке посилається на власні джерела. Вони розповіли журналістам, що "ризиковане рішення" не призведе до значних результатів на полі бою.

Журналісти зазначили, що оцінка розвідки применшує вплив ракет великої дальності на хід війни, оскільки Україна наразі має обмежену кількість такої зброї, тож не зрозуміло, скільки ще зможуть надати західні союзники.

Ця інформація може частково пояснити, чому президент США Джо Байден не може ухвалити рішення про дозвіл Україні бити по Росії. Видання додало, що наразі рішення залишається за американським лідером, який зустрівся з президентом Володимиром Зеленським і обговорював це питання. За словами американських чиновників, які спілкувалися з медійниками на умовах анонімності, досі незрозуміло, яким буде рішення Байдена.

Видання зауважило, що Путін часто погрожував, щоби стримати США та їхніх партнерів із коаліції від надання українцям досконаліших систем зброї.

Натомість критики Байдена та його радників кажуть, що їх занадто легко налякати агресивною риторикою Путіна, та стверджують, що поступовий підхід адміністрації до озброєння українців поставив їх у невигідне становище на полі бою. Прихильники підходу адміністрації Байдена додали, що він був успішним "у запобіганні насильницької відповіді Росії".

Журналісти акцентували, що Велика Британія менше побоюється російської відповіді. Зокрема, лідери країни висловили підтримку дозволу українцям використовувати західні ракети великої дальності, але чекають на рішення Байдена з цього питання, оскільки потенційна відповідь Москви може мати наслідки для безпеки союзників в цілому.

За даними видання, оцінка розвідки описує низку можливих російських відповідей на дозвіл на далекобійні удари західними ракетами — від активізації підпалів і диверсій, спрямованих на об’єкти в Європі, до потенційно "смертоносних атак" на військові бази США та Європи.

Нагадаємо, що вчора США анонсували пакет військової допомоги для України на 7,9 мільярда доларів. Зокрема, цей пакет містить крилаті авіаційні бомби Joint Stand-off Weapon.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2024 15:50