Снаряди для України. Джерело: mil.in.ua

Союзники України зібрали кошти на 800 тисяч артилерійських снарядів для ЗСУ, — ЗМІ

Союзники України підготували майже все фінансування, необхідне для ініціативи під керівництвом Чехії щодо закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів. Це означає, що снаряди можуть доставити в Україну впродовж декількох тижнів.

Про це повідомив Bloomberg із посиланням на анонімні джерела. Точні терміни залежатимуть від контрактів і графіків постачань. Чехія стала посередником у цьому питанні.

"Є позитивний прогрес щодо чеської ініціативи. Але ми зможемо оцінити позитивні результати, коли снаряди будуть в Україні", — заявив президент Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в Одеса.

Президент Чехії Петр Павел зазначив на Мюнхенській конференції з безпеки минулого місяця, що його країна виявила 500 000 патронів калібру 155 міліметрів і 300 000 патронів калібру 122 міліметрів, які можуть доставити в Україні протягом декількох тижнів за наявності грошей.

Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада та Франція підтримали плани Чехії купувати боєприпаси з країн, що не входять до Європейського Союзу, тоді як Польща лише висловила зацікавленість, повідомляв раніше Bloomberg. Очікується, що окрема дискусія міністрів оборони та закордонних справ ЄС відбудеться пізніше цього тижня, щоб узгодити деталі.

За оцінками експертів, Україні потрібно щонайменше 200 000 снарядів на місяць, щоби продовжувати боротьбу з російськими військами, середньодобове використання снарядів яких може перевищувати в три-п’ять разів.

Нагадаємо, вчора президент Еммануель Макрон заявив, що Франція приєднається до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для Збройних сил України та пошуку фінансування цього проекту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.03.2024 20:07