Фото ілюстративне зі соцмереж

"Справа Суркісів": "ПриватБанк" виграв касацію на $350 млн

Верховний Суд задовольнив касаційні скарги Кабміну та "ПриватБанку". Він не дозволив компаніям, пов’язаним з родиною Суркісів, стягнути з держбанку 350 мільйонів доларів.

Про це повідомила прес-служба "ПриватБанку". Йдеться про рішення у справі за позовом шести компаній-нерезидентів, наближених до родини Суркісів, до державного "ПриватБанку", Мінфіну та уряду.

Верховний Суд скасував ухвалу про забезпечення позову, під час примусового виконання якої компанії-нерезиденти намагалися стягнути з "ПриватБанку" майже 350 мільйонів доларів.

"Перемога у цій справі — це не просто спільний юридичний успіх "ПриватБанку" та Кабінету міністрів, це підтвердження того, що верховенство права та справедливість є основою демократичного суспільства… Таких же результатів очікуємо в інших резонансних судових справах", — прокоментував рішення голова правління "ПриватБанку" Герхард Бьош.

Справа "компаній Суркісів" розглядалася судами з 2017 року, з 2020 року вона перебувала у Верховному Суді. Наприкінці 2016 року під час націоналізації "ПриватБанку" грошові кошти, розміщені компаніями-нерезидентами на депозитних рахунках кіпрської філії Банку, були включені до процедури bail-in, оскільки НБУ визнав родину Суркісів і їх компанії повʼязаними з "ПриватБанком" особами.

Окрім двох позовів, що зараз перебувають на розгляді в українських судах різних юрисдикцій — Печерський районний суд Києва та Шостий апеляційний адміністративний суд — вказані компанії-нерезиденти одночасно судяться з "ПриватБанком" і на Кіпрі.

Нагадаємо, в березні стало відомо, що клієнти "ПриватБанку" зможуть отримувати SWIFT-перекази в польських злотих та євро без додаткових комісій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.04.2024 18:40