Фото: ілюстраційне. Джерело: "Дзеркало тижня"

Тарифи на газ, воду і світло: чи зростуть ціни на комуналку у серпні

В Україні підвищення вартості комунальних послуг у серпні не очікується. Зокрема, ціни на газ, електроенергію та гарячу воду до закінчення літнього періоду залишаться без змін. 

Скільки доведеться платити за світло, газ та водопостачання в останній місяць літа — у матеріалі TrueUA.

Ціна на електроенергію

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, в Україні підвищення цін на світло найближчим часом не очікується. До закінчення осінньо-зимового періоду 2024-2025 років тариф на електроенергію для побутових споживачів переглядатись не буде.

З 1 червня зросли тарифи на електроенергію — від 2,64 до 4,32 гривні за 1 кіловат-годину. Цей тариф зафіксований до 30 квітня 2025 року і його переглядати не планують. Так, у серпні за кіловат-годину українцям доведеться заплатити 4,32 гривні. Щодо нічного тарифу на електроенергію, то тепер він становить — 2,16 гривні.

Ціна на газ 

В Україні не планують підвищувати й тарифи на газ. За даними НАК "Нафтогаз України", для домогосподарств вартість блакитного палива залишиться незмінною щонайменше до 30 квітня 2025 року. Відповідно ціна на газ у серпні складатиме 7 гривень 96 копійок за куб.

Варто зазначити, що у квітні 2024 року затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. До того ж "Нафтогаз" продовжив дію пільгового тарифу на блакитне паливо для населення.

Ціни на водопостачання

Ціни на воду у серпні також не зміняться, попри те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Проте у кожному регіоні вартість водопостачання різна. Це залежить одразу від кількох факторів: вартості електроенергії, доступу до водних ресурсів, ціни на реагенти тощо.

Нагадаємо, 30 червня президент Володимир Зеленський підписав меморандум з МВФ, який передбачає підвищення тарифів на комуналку. Як тільки війна закінчиться, буде потрібно поступове підвищення цін на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат, з одночасним виділенням адекватних цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.07.2024 09:52