Колаж kremen.today

Тарифи на комуналку, пенсії та нові рейси поїздів: що зміниться для українців з 1 червня

З настанням червня на українців чекає кілька важливих змін. Зокрема, перерахунок пенсій, підвищення тарифів на деякі комунальні послуги, а також запуск нових потягів до курортних міст. До того ж у перший місяць літа одинадцятикласники складатимуть іспит Національного мультипредметного тесту, а місцева влада готується відкрити пляжний сезон.

TrueUA розповідає про основні зміни у країні з 1 червня та на що розраховувати громадянам.

Індексація пенсій

Бльзько 600 тисяч працюючих пенсіонерів з 1 червня отримають надбавку до пенсії. Перерахунок стосуватиметься осіб, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали два роки, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії минуло не менше 24 місяців.

Для кожної людини буде індивідуальний розмір підвищення. Він залежатиме від робочого стажу та зарплати. При цьому пенсіонери отримають виплати з доплатою одразу за три місяці: квітень, травень та червень. Відомо, що перерахунок було призначено ще у квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані лише протягом травня.

Підвищення тарифів на воду та електрику

На початку літа на українців чекає неприємний "сюприз" — ріст тарифів на воду та світло. Водоканали різних областей вже опублікували нові ціни. Найдорожчий тариф пропонує Павлоградський водоканал — 58,85 гривень за кубометр.

Скріншот. Нові тарифи на воду з 1 червня

Скріншот. Нові тарифи на воду з 1 червня

Тарифи на електроенергію у червні в Україні зростуть майже вдвічі — до 2,64 гривні за кВт/год. За даними Міненерго, середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

Влада пояснює, що підвищення цін пов'язане з необхідністю відновлення системи після ракетних атак. При цьому сім'ям із важким фінансовим становищем продовжать отримувати субсидії.

Національний мультипредметний тест

У червні українські випускники складатимуть Національний мультитест (НМТ), який цього року знову замінить Зовнішнє незалежне оцінювання. Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня та триватиме до 23 червня. Додаткова сесія відбудеться у липні. На тесті будуть два обов'язкові предмети — українська мова та математика, третій предмет — на вибір учня. Крім України, іспит також проводитимуть у 32 країнах світу, де найбільше переселенців.

Нові рейси "Укрзалізниці"

"Укрзалізниця" з 10 червня запроваджує новий графік руху поїздів на літній сезон-2023. Окрім цього, по Україні запустять два нових потяги. Так, залізничники передбачили два нові рейси:

  • поїзд №40/39 Запоріжжя — Солотвино, який зупинятиметься в семи областях. Він сполучить Запоріжжя та Дніпро з курортами Львівщини та Закарпаття — від Славського до Берегового;
  • поїзд №148/147 Київ — Одеса, який курсуватиме через Черкаси. Це дозволить жителям Черкащини зручно планувати свій відпочинок біля моря.

Ще два потяги "Укрзалізниці" змінять свій маршрут прямування задля нових цікавих сполучень:

  • №13/14 Київ — Солотвино в новому графіку курсуватиме через Вінницю та Хмельницький (замість станцій Шепетівка та Здолбунів-Півд.), що дасть мешканцям Поділля та Тернопільщини зручне сполучення з рекреаційними зонами Закарпаття;
  • №234/233 Київ — Покровськ — Львів курсуватиме через Павлоград, даючи його жителям довгоочікуване сполучення з Києвом та Вінницею, Хмельницьким, Тернополем і Львовом.

Крім цього, у новому графіку чотирьом поїздам "Укрзалізниці" подовжено маршрут прямування:

  • №43/44 "Стефанія Експрес" Івано-Франківськ — Київ — Івано-Франківськ тепер під фірмову музику прямуватиме до Черкас, даючи черкащанам нове зручне сполучення з Прикарпаттям;
  • №105/106 Одеса — Київ — Одеса опціонально прямуватиме до та зі станції Суми, що дозволить сумчанам діставатись приморського міста прямим рейсом зі зручним часом прибуття до Одеси;
  • №63/64 Харків — Київ — Харків опціонально з нового графіка зможе курсувати до та зі Львова;
  • №53/54 Одеса — Дніпро — Одеса опціонально з нового графіка зможе курсувати до та із Запоріжжя.

Також буде зменшено час на шляху прямування для понад 35 поїздів, зокрема, №3/4 Запоріжжя — Ужгород, №15/16 Харків — Ясіня, №17/18 Харків — Ужгород, №29/30 Київ — Ужгород, №749/750 Київ — Чоп, Ужгород, №779/780 Київ — Суми, №790/789-792/791 Київ — Кропивницький/Кременчук тощо.

Зміни в іспитах для отримання водійського посвідчення

З 1 червня стартує пілотний проект із забезпечення прозорих іспитів у сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ у чотирьох областях. Зміни торкнуться як теоретичної, так і практичної частин іспиту. Проект стартуватиме у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях. В інших регіонах можливий запуск після врахування всіх нюансів. 

Про які зміни варто знати

  1. Оновлено систему попереднього запису. Тепер наявність талонів можна перевірити онлайн, а отримати офлайн або через е-запис.
  2. Кожен кандидат у водії отримає більше інструментів для оскарження результатів іспитів у сервісних центрах МВС.
  3. У класах для теоретичних іспитів тепер буде фіксація на чотири відеокамери та мікрофон. "Сліпих зон" більше не буде;.
  4. В автівках "категорії В" для складання практичної частини буде відеофіксація в салоні. Таким чином, щоб знімати руки та ноги як кандидата, так і екзаменатора, запис розмов у салоні теж буде.

Пляжний сезон

Відкриття пляжного сезону в умовах воєнного стану — задача не з простих, адже потрібно все облаштувати у максимально безпечний для відпочивальників спосіб. У мирний час у червні розпочинався пляжний сезон. Але цього року більшість пляжів країни будуть закриті.

Купатися буде заборонено на морських курортах Миколаївської області (але дозволено у річках та озерах). У Києві пляжі на Дніпрі офіційно не відкриватимуть, оскільки на них немає укриттів. В Одесі рішення про можливість відкрити морське узбережжя обговорюватимуть до 5 червня.

Нагадаємо, у центрі Києва, на вулиці Богдана Хмельницького, з 1 червня частково обмежать рух транспорту через ремонт. Обмеження триватимуть до 30 вересня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.06.2023 13:00