Рустем Умєров. Джерело: Міністерство оборони України

Таємні переговори України з Росією 2022 року: Умєров розповів про деталі

Україна та Росія провели таємні переговори 2022 року. Вони відбувалися після початку повномасштабної війни та стосувалися, зокрема, "зернової угоди".

Про це розповів міністр оборони України Рустем Умєров в інтерв'ю The Washington Post заявив. Він зазначив, що в результаті переговорів сторони досягнули згоди щодо гуманітарного коридору. Це дозволило вивезти з окупованих Росією українських територій близько 400 тисяч людей.

Також у результаті такого непрямого діалогу Україна та Росія погодили обмін військовополоненими, політв'язнями та пораненими солдатами.

При цьому, як розповів міністр оборони України, підсумком таких переговорів стала й "зернова угода", яка дозволила експортувати українське зерно Чорним морем. Згодом її порушила Росія.

Умєров запевнив, що США "завжди були в курсі" цих контактів, оскільки Україна постійно проводила консультації з усіх напрямків.

Як відомо, навесні 2022 року українська та російська делегації вели переговори щодо умов для завершення війни. Вони проходили у Білорусі та Туреччині. Росія, зокрема, вимагала, щоб Україна відмовилася від вступу до НАТО, а також хотіла значного послаблення української армії. Ті переговори до конкретних рішень не призвели.

Нагадаємо, декілька днів тому міністр оборони Рустем Умєров заявляв, що Україна домовилася з Німеччиною про негайне посилення системи протиповітряної оборони. Таким чином вдається досягати конкретних кроків для захисту цивільного населення та критичної інфраструктури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.10.2024 17:38