Фото: Maxar

Теракт на Каховській ГЕС: ISW пояснив, чому підрив вигідний росіянам

Російським окупантам був вигідний підрив Каховської гідроелектростанції, навіть попри шкоду, завдану їхнім підготовленим оборонним позиціям. Баланс доказів свідчить про те, що російські війська умисно пошкодили дамбу.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, окупанти можуть використовувати повінь, щоб розширити річку Дніпро та ускладнити українські спроби контрнаступу через і так складний для форсування водний об'єкт.

"Росія може використовувати повінь, щоб розширити річку Дніпро і ускладнити українські спроби контрнаступу через і без того складний Водний об'єкт. Російські джерела висловили сильну і недвозначну стурбованість можливістю того, що Україна готується перейти річку і контратакувати на східному березі Херсонської області", — йдеться у зведенні ISW.

Водночас позиції окупантів на східному березі могли бути зненацька заскочені і їм загрожувала затоплення через рельєф місцевості. У ISW переконані, що баланс доказів, міркувань та риторики вказує на те, що росіяни навмисно пошкодили греблю.

"Наразі ISW не може дати остаточної оцінки відповідальності за інцидент 6 червня, але вважає, що баланс доказів, міркувань і риторики свідчить про те, що росіяни навмисно пошкодили дамбу", — йдеться у звіті.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

Нагадаємо, Володимир Зеленський відреагував на цю подію й звинуватив Росію в жорстокому екоциді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.06.2023 07:07