Фото: ДСНС

Теракт на Каховській ГЕС: Росія не пропустила місію ООН на лівобережжя Херсонщини

Країна-агресорка не пропустила гуманітарну місію ООН до жителів окупованого лівобережжя Херсонщини, які постраждали внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції.

Про це заявила гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун.

Вона наголосила, що ООН співпрацює з урядами України та Росії щодо ефективної доставки гуманітарної допомоги усім постраждалим внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

"Уряд РФ поки що відхилив наш запит на доступ до територій, які перебувають під його тимчасовим військовим контролем", — йдеться в заяві гуманітарної координаторки ООН.

Браун також зазначила, що ООН і надалі шукатиме шляхи доступу до людей на лівому березі Херсонщини.

"Ми закликаємо російську владу діяти відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом", — заявила Браун.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

За попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції збитки водним ресурсам завдано на два мільярди гривень.

Нагадаємо, характер вибуху на Каховській гідроелектростанції у ніч на 6 червня вказує на те, що вибуховий пристрій спрацював усередині споруди. Слідів потужних поверхневих вибухів на сусідніх об’єктах зруйнованої греблі не зафіксовано.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.06.2023 09:58