Фото: Facebook Ткаченка

Ткаченко про ситуацію у Лаврі: УПЦ МП вивозить речі, але фіксуємо на території невідомих людей

Священнослужителі Києво-Печерської лаври покидають територію монастиря. Проте там також перебувають люди, які не мають прямого відношення до заповідника.

Таку заяву зробив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону.

Він повідомив, що московські попи вивозять речі з Лаври.

"Вони вивозять якісь речі. Люди, які там були, покидають територію Лаври, але питання в тому, що там, крім монахів й семінаристів, перебуває ще певна кількість людей, які мають дуже побіжне відношення до Лаври, тому нам важливо з поліцією фіксувати діяльність товаришів і забезпечувати громадський порядок", — сказав Ткаченко.

Міністр також запевнив, що поліція перевіряє речі, які вивозять представники УПЦ МП. 

"Щодо музейних об'єктів, які були на зберіганні монастиря, зараз триває процес їхньої поступової передачі до музейного фонду заповідника. Всі об'єкти обраховані, відповідно, також зафіксовано те, що трапилося, здається, у 2017-18 роках, коли працювала інша комісія, й там не вистачало кількох об'єктів. З того моменту інші об'єкти наразі з того, що нам відомо, не зникали", — додав він.

Нагадаємо, вранці 19 квітня віряни Української православної церкви Московського патріархату влаштували сутички із поліцією поблизу одного з корпусів Києво-Печерської Лаври.

Також повідомлялось, що спеціальна комісія Мінкульту, яка працює на території Києво-Печерської Лаври, зафіксувала жахливий стан приміщень святині. Один із корпусів опечатали, слідчі почали проводити процесуальні дії.

Варто відзначити, що в Україні триває робота з повернення під протекторат держави храмів, які орендує Українська православна церква Московського патріархату. Йдеться не лише про Києво-Печерську лавру, а й про Почаївську лавру в Тернопільській області та Святогірську — на Донеччині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.04.2023 19:19