Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Топ-10 прокурорів України з найбільшими пенсіями: ЗМІ підрахували суми, які вражають

Українські журналісти оприлюднили рейтинг керівників обласних прокуратур із найвищими пенсіями. Така зацікавленість стала наслідком скандалу з працівниками прокуратури, які отримують пенсії.

Журналісти Цензор.нет проаналізував декларації інших працівників обласних прокуратур у різних регіонах України. "Телеграф", посилаючись на ці дані, зібрав топ-10 прокурорів, які мають найвищі пенсії.

  1. Відкриває рейтинг Станіслав Муратов (43 роки) — заступник керівника Харківської прокуратури, який за 2023 рік отримав 1 152 155 гривень пенсії. Вперше пенсію він вказав у своїй декларації за 2020 рік.
  2. Дещо поступається йому також заступник керівника прокуратури Харківщини Андрій Кравченко (39 років). 2023 року він отримав 1 015 225 гривень пенсії. Вперше пенсія з’явилася у декларації Кравченка 2021 року.
  3. Трійку замикає керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков (45 років). 2023 року він задекларував 823 071 гривню пенсії. Згідно з декларацією, розпочав отримувати він її 2020 року.
  4. Четверту сходинку посідає Катерина Шевцова (42 роки) — керівниця обласної прокуратури Черкащини, яка за 2023 рік отримала 785 435 гривень пенсії. Вперше пенсію вказала у декларації за 2020 рік.
  5. Володимир Лимар (47 років). Перший заступник керівника прокуратури Харківщини. 714 749 гривень пенсії вказано у декларації за 2023 рік. Розпочав її отримувати він 2019 року.
  6. Владислав Грюк, заступник керівника прокуратури Чернігівщини. Інформації про вік у відкритих джерелах немає, проте відомо, що в органах прокуратури працює з 2000 року. 2023 року він отримав 526 160 гривень пенсії. А вперше вказав її у декларації за 2018 рік.
  7. Останній представник прокуратури Харківщини у рейтингу — заступник керівника Олександр Сузий (41 рік). 2023 року отримав 439 576 гривень пенсії. Згідно із декларацією, розпочав отримувати її 2021 року.
  8. Трішки поступається у розмірі пенсії керівник Запорізької обласної прокуратури Сергій Спільник (47 років), який минулого року отримав 433 713 гривень пенсії. Розпочав отримувати її він ще 2017 року, тобто у віці 40 років.
  9. Керівник Рівненської обласної прокуратури Андрій Рудницький (51 рік) 2023 року задекларував 424 671 гривню пенсії. Вперше вона з’явилася у декларації Рудницького ще 2017 року.
  10. Десятку замикає заступник керівника Сумської прокуратури Ігор Сидоренко (46 років). Вперше пенсію у 406 224 гривні він вказав у декларації за 2023 рік.

Скандал із прокурорами у Хмельницькій області

Журналіст, головний редактор сайту "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов 16 жовтня заявив, що майже всі прокурори Хмельницької області мають інвалідність другої групи, яку їм "поставила" скандальна глава обласної МСЕК (медико-санітарної комісії) Тетяна Крупа, яка перебуває під слідством. 

До того ж журналіст опублікував список прокурорів, які за його даними, оформили інвалідність. Згідно з інформацією Бутусова, з усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів інвалідність не оформив лише один прокурор.

Згодом генпрокурор Андрій Костін на цьому тлі доручив провести службову перевірку.

Після цього Олексій Олійник розповів, що інвалідність оформив до повномасштабної війни на підставі травми, яку отримав на роботі у 2005 році під час вивчення матеріалів кримінальної справи.

Він також стверджував, що "хвороба не перешкоджає йому у виконанні службових обов’язків".

Що відомо про справу Тетяни Крупи

Ще 3 та 4 жовтня правоохоронці у межах розпочатого кримінального провадження щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути військової служби, провели низку обшуків у службових кабінетах та за місцем проживання посадовиці та її близьких родичів.

У керівниці МСЕК в робочому кабінеті було виявлено 100 тисяч доларів США, а також низку підроблених медичних документів, списки "ухилянтів" із прізвищами та фіктивними діагнозами. Крім того, вдома у посадовиці та її родичів працівники ДБР знайшли майже 5 мільйонів 244 тисяч доларів США, 300 тисяч євро, понад 5 мільйонів гривень, брендові прикраси та коштовності. Правоохоронці знаходили гроші у квартирі практично в кожному куточку: у шафах, шухлядах, нішах. Також вилучено документи, які підтверджують незаконну діяльність посадовці та відмивання нею грошей через різні бізнес-проекти.

Під час слідчих дій посадовиця намагалась позбутися частини грошей, викинувши дві сумки з пів мільйоном доларів через вікно. 

Також правоохоронці виявили, що родині топчиновниці належать чималі статки. Серед іншого, вони володіють 30 об’єктами нерухомості в Хмельницькому, Львові та Києві, дев'ятьма елітними автівками, корпоративними правами на 48 мільйонів гривень, готельно-ресторанним комплексом на майже 3000 квадратних метрів в одному із парків Хмельницького. За кордоном у їхній власності нерухоме майно в Австрії, Іспанії та Туреччині. На валютних закордонних рахунках родина також "накопичила" майже 2,3 мільйона доларів США. Всі ці статки вона не внесла до своєї щорічної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави.

Керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи було повідомлено про підозру у незаконному збагаченні (ст. 368-5 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі до 10 років з конфіскацією усього майна.

Нагадаємо, що 17 жовтня керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника звільнили за власним бажанням. Це сталось після скандалу з оформленням інвалідності серед його підлеглих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.10.2024 19:45