Дональд Трамп. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Трамп звинуватив Зеленського у розв'язуванні війни з Росією

Колишній президент США Дональд Трамп звинуватив у розв'язуванні Росією війни в Україні лідера України Володимира Зеленського, що є продовженням співчутливої ​​риторики на адресу агресора — російського диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомляє Politico.

"Він ніколи не мав дозволити цій війні розпочатися. Війна програна", — сказав Трамп, маючи на увазі Зеленського, у подкасті з консервативним коментатором Патріком Бет-Девідом, опублікованому 17 жовтня. Колишній президент додав, що глава Білого дому Джо Байден "спровокував цю війну", яка, як він неодноразово стверджував, "ніколи не сталася б", якби він був президентом.

Видання нагадало, що насправді конфлікт між Росією та Україною триває вже понад десять років. Ще у 2014 році Путін використав замасковані російські війська та сепаратистські сили, щоб захопити частини Сходу України, а також Кримський регіон. Низькорівневі бої досягли нового піку у 2022 році, коли глава Кремля розпочав повномасштабне вторгнення в Україну.

Politico зазначає, що Трамп продемонстрував усе більш дружні стосунки з Путіним з приводу конфлікту в Україні. Під час своїх дебатів з віце-президентом Камалою Гарріс минулого місяця він стверджував, що війна має закінчитися, але двічі прямо не відповів, чи вважає він, що Україна має перемогти.

А в книзі, опублікованій у понеділок, журналіст Боб Вудворд повідомив, що Трамп дзвонив Путіну цілих сім разів з моменту звільнення з посади та відправляв йому тести на Covid-19 для особистого користування, поки він був президентом. Трамп не підтвердив і не спростував це повідомлення.

У подкасті Трамп відповів критикам, які заявляли, що він "у кишені" у Росії, заявивши, що він "завершив найбільшу роботу, яку вони коли-небудь робили", маючи на увазі санкції, які він схвалив щодо трубопроводу "Північний потік- 2" до Німеччини. (Цей трубопровід пізніше був закритий, щоб скоротити споживання Європою російського газу через конфлікт із Росією.)

Пізніше він додав, що має "хороші стосунки з Путіним і Зеленським", з яким він зустрічався минулого місяця під час Генеральної Асамблеї ООН. Перед цією зустріччю Трамп пообіцяв домовитися про угоду, яка буде "доброю для обох сторін".

У відповідь на прохання прокоментувати ситуацію кампанія Трампа послалася на промову колишнього президента на з'їзді Республіканської партії у липні. "За президента Буша Росія вдерлася до Грузії. За президента Обами Росія захопила Крим. За нинішньої адміністрації Росія полює за Україною", — сказав Трамп. "За президента Трампа Росія нічого не захопила".

Нагадаємо, колишній радник Дональда Трампа з національної безпеки Герберт Макмастер розповідав, що кремлівський диктатор Володимир Путін сповна використовував "его та невпевненість" Дональда Трампа. Таким чином він впливав на нього, навіть попри застереження працівників Білого дому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2024 08:21