Фото ілюстративне зі соцмереж

Що не так із деклараціями головного "зброяра" Києва: одного з керівників Нацполіції підозрюють у приховуванні активів

Керівник відділу контролю за обігом зброї Головного управління Національної поліції Києва Юрій Нерух приховує свої активи. Відтоді, як його призначили на цю посаду, статки його родини значно зросли.

Такий висновок зробила виконавча директорка антикорупційного центру Інституту законодавчих ідей (ІЗІ) Мартина Богуславець, проаналізувавши декларацію посадовця. Вона написала відповідну колонку на "Українській правді".

"Нещодавній скандал із виявленням необґрунтованих активів на 3,9 мільйона гривень у керівника управління боротьби з наркозлочинністю Головного управління Національної поліції Києва Олександра Дибова, свідчить, що поліцейська система не пройшла у свій час очищення та потребує перезавантаження", — зазначила вона.

За її словами, таких керівників у поліції, які приховують свої активи, немало. До прикладу, те ж ГУНП Києва. Аналогічний підрозділ, як і управління боротьби з наркозлочинністю. Тільки цього разу йдеться про відділ контролю за обігом зброї.

На тлі обговорень законопроекту про зброю та повноважень поліції у цій сфері вона поділилася аналізом керівників поліції, які забезпечують контроль за обігом зброї, в якому виявили тих, на кого НАЗК могло би звернути увагу та провести повний моніторинг декларацій.

Статки головного "зброяра" Києва

"Квартира у Києві — за 15 тисяч гривень, автомобіль Volkswagen Touareg — за три тисячі гривень. І це не про оренду. За такі гроші купує нерухомість і рухомість родина поліцейського, начальника відділу контролю за обігом зброї ГУНП міста Києва Юрія Неруха", — наголосила Мартина Богуславець.

Вона додала, що Юрій Нерух уже понад 20 років працює в правоохоронних органах. Проте найкраще справи вгору в нього пішли 2022 року, через рік після призначення начальником відділу контролю за обігом зброї поліції Києва. Про це свідчить декларація правоохоронця.

Зокрема, 2022 року на дружину поліцейського Жанну Нерух, яка не мала офіційних доходів, оформили квартиру в Києві площею 94,8 квадратного метра з, вочевидь, заниженою в сотні разів вартістю — лише 15 тисяч гривень, а також Volkswagen Touareg 2016 року за три тисячі гривень. Ринкова вартість такої автівки — понад 20 тисяч доларів — у 250 разів дорожче, ніж купила сім'я Нерух.

"Як родині поліцейського вдається укладати такі вигідні угоди з цінами на майно у сотні разів нижчими від ринкових? Чи є зв'язок між купівлями та посадою головного поліцейського-"зброяра" Києва?" — поставила риторичні запитання директорка антикорупційного центру ІЗІ.

Вона зазначила, що Юрій Нерух полюбляє нерухомість: на кінець 2022 року він зі сім’єю задекларував п’ять земельних ділянок у Черкаській і Київській областях, чотири квартири в Києві, будинок у Черкаській області, а також рухоме майно — авто за три тисячі гривень і 450 тисяч гривень готівки. І це все — на зарплату поліцейського, адже як свідчать декларації, доходів інші члени родини з 2016 року не мали.

Проста математика: цифри не сходяться

Родина Неруха 2018 року мала дохід у 136 тисяч гривень і не мала заощаджень. При цьому його донька купила автомобіль Hyundai Santa Fe 2012 року за 49 тисяч гривень, батько не декларував автівку. Ринкова ціна такої автівки стартувала від 12 тисяч доларів.

Декларування автомобілів у той час по 49 тисяч гривень — стара схема, яка дозволяла чиновникам уникати питань щодо доходів, а також розраховуватися готівкою за покупки до 50 тисяч гривень.

Перші заощадження, згідно з декларацією, з'явилися у Юрія Неруха 2019 року — 70 тисяч гривень готівки за зарплати у 206 тисяч гривень. У наступні роки в сім'ї поліцейського готівки стало більше: 2020 року — 145 тисяч гривень, 2021 року — 250 тисяч гривень, 2022 року — 450 тисяч гривень.

Зокрема, 2022 року головний "зброяр" Києва за доходу в 935 тисяч гривень зумів придбати квартиру, що коштує від трьох мільйонів гривень на вторинному ринку, автомобіль, що за цінами на автомайданчиках стартує від 750 тисяч гривень, виплатити 200 тисяч гривень кредиту та ще й на 200 тисяч гривень збільшити заощадження у готівці.

Про те, що в декларації "щось не так", демонструє проста математика: 935 000 мінус 200 000 (кредит) мінус 200 000 (заощадження) = 535 000. Цих коштів не вистачило би навіть на придбання Volkswagen Touareg, вказаного в декларації, не враховуючи ще квартиру на майже 100 квадратних метрів і витрати на проживання родини.

Схеми для уникнення моніторингу НАЗК

Мартина Богуславець зауважила, що часто чиновники мають два варіанти декларування майна, дорожчого від офіційних доходів. Перший — коли вартість квартири, авто "невідоме" або "член сім’ї не надав інформацію". Однак для "свіжих" декларацій такий варіант дуже ризикований, оскільки це збільшує ймовірність повної перевірки декларації НАЗК.

Другий — заниження вартості майна. Оскільки у деклараціях не логічно показувати, що вартість придбаного майна перевищує офіційні доходи сім'ї у рази, ціни таких покупок суттєво занижують.

Адже у разі декларування майна, що є більшим за вартістю, ніж доходи, у НАЗК можуть виникнути запитання щодо наявності необґрунтованих активів. Зокрема, як із колегою Неруха по Київському ГУНП — начальником управління боротьби з наркозлочинністю Олександром Дибовим, в якого виявили 3,9 мільйона гривень необґрунтованих активів.

Таким чином аналіз декларацій начальника відділу контролю за обігом зброї ГУНП Києва Юрія Неруха продемонстрував, що заощадження та загальні офіційні доходи поліцейського та його родини можуть бути значно нижчими, ніж реальна вартість набутих активів.

Реформа Нацполу давно назріла

На думку директорки антикорупційного центру ІЗІ, припинити практику системних корупційних схем у поліції зможе тільки повне перезавантаження органу, з декількома етапами фільтрації. 2024 року мають ухвалити законопроект про відбір на керівні посади в поліції за результатами незалежного конкурсу. Це, за словами Богуславець, також і вимога міжнародників. Зокрема, прозора система кадрового відбору — серед першочергових реформ із листа Білого дому.

Нині ж ми спостерігаємо затягування із розробкою законопроєкту, який повинен містити три ключові кроки.

Перший. Конкурс на посаду голови Нацполу та його заступників. У складі конкурсної комісії з відбору керівництва Національної поліції мають бути представники міжнародних організацій (із головним правом голосу) й українські експерти. Інакше існує ризик проведення формального конкурсу. Тим паче, що відповідальні за новий законопроект про конкурс до поліції є МВС і Нацпол. Так би мовити, реформа поліції руками самої поліції.

Другий. Конкурси в регіонах. Запровадження конкурсної процедури на вищі посади до територіальних підрозділів за прикладом відбору керівництва Нацполу дозволить припинити ротації голів ГУНП із регіону в регіон.

Третій. Перевірка на доброчесність із детальним аналізом декларацій, вартості майна, способу життя правоохоронця і його родини. Адже два вищезазначені приклади свідчать, що перевірку на доброчесність пройдуть далеко не всі.

"Допоки ж, без реальних кроків у напрямку реформування Нацполу, у нас залишатимуться на посадах "Тишлеки" з російським громадянством дружин, генерали "Щадила" з маєтками та виходом до води, "Іщенки" з багатими тещами", — наголосила Мартина Богуславець.

Нагадаємо, в січні стало відомо, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевірило завідувача сектору митного оформлення (Фастів) митного поста "Південний" Київської митниці Державної митної служби України. Під час проведення моніторингу способу життя виявлено ознаки набуття необґрунтованих активів на понад 8,6 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.02.2024 18:14