Реджеп Тайїп Ердоган. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Туреччина закликала до мирних перемовин із "повагою до законних інтересів України"

Анкара знову закликала до мирних переговорів між Україною та Росією. Туреччина прагне якомога скорішого завершення війни. При цьому місцеві політики наполягають на повному врахуванні українських інтересів.

Про це заявив генеральний директор з питань міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ Туреччини Басат Озтюрк. Його цитує "Голос Америки". Він зазначив, що Туреччина "без вагань" підтримує Україну, оскільки вона є "сусідом, історично братньою, сестринською країною". Водночас він наголосив, що підтримка зумовлена не лише питанням кримських татар.

"Ми вважаємо весь український народ також нашими сестрами та братами, і тому я справді вболіваю за них усім серцем", — зазначив представник турецького МЗС.

За його словами, Туреччина не хоче затягнення російсько-української війни. Проте він наголосив: це не означає, що Україна повинна здатися.

"Жодна війна не тривала вічно. В умовах укладення миру цієї війни також має бути, безумовно, дотримання легітимних і законних інтересів українського народу", — зазначив Озтюрк.

Раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що повернення Криму Україні є "вимогою міжнародного права", що експерти назвали зміною позиції Туреччини.

"Наша підтримка територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України є непохитною", — додав турецький президент, слова якого деякі оглядачі назвали ударом по президенту Росії Путіну.

Нагадаємо, на початку вересня видання Bloomberg повідомляло, що безрезультатна спроба приєднатися до Європейського Союзу та розбіжності з членами НАТО стосовно зв'язків із Росією спричинилися до того, що декілька місяців тому Туреччина подала заявку на приєднання до БРІКС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.09.2024 21:33