Олаф Шольц, Еммануель Макрон і Володимир Зеленський. Джерело: Global Look Press

У гостях у Шольца: лідери трьох європейських країн обговорять у Берліні ситуацію в Україні

У п’ятницю, президент Франції Еммануель Макрон вирушить з офіційним візитом до Берліна. Там він зустрінеться з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Туди ж запланував поїздку прем’єр-міністр Дональд Туск. Головна тема розмови — ситуація в Україні.

Таку інформацію оприлюднило видання Politico. Журналісти зазначили, що Туск приєднається до лідерів Франції та Німеччини пізніше того ж дня.

Медійники повідомили, що це ознаменує першу зустріч у рамках "Веймарського трикутника", формату діалогу між трьома країнами, відтоді як Туск знову став прем'єр-міністром Польщі.

За задумом лідерів, зустріч має стати демонстрацією єдності після напруженого періоду, коли розбіжності щодо України перейшли у відкриту ворожнечу. Напруга, яка довго накопичувалася, розпочала закипати наприкінці лютого, коли Макрон відмовився виключити можливість відправлення західних військ до України, пообіцявши зробити "все, що потрібно, щоби Росія не змогла виграти цю війну".

Обережніший Шольц відповів відмовою, виключивши можливість використання сухопутних військ європейських країн в Україні.

Американське видання Bloomberg нещодавно розповідало про нібито конфлікт між лідерами Франції та Німеччини. Зокрема, це проявилося в одному з виступів Макрона, під час якого той, натякаючи на Німеччину, дорікнув союзникам, які пропонували Україні лише "шоломи та спальні мішки".

Нагадаємо, 5 березня, перебуваючи з візитом у Чехії, президент Франції Емманюель Макрон заявив, що війна повернулася в Європу. Тому й інші європейські країни мають активізуватися та допомогти Україні у війні з Росією. За його словами, вже настав час активізуватися та "не бути боягузами".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.03.2024 08:53