Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

У мережі зʼявилося фото, ймовірно, із розчленованим тілом українського полоненого: омбудсмен звернувся до ООН й Червоного Хреста

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець терміново звернувся до ООН та Червоного Хреста через чергову страту російськими окупантами українського військовополоненого.

У своєму Telegram-каналі омбудсмен розповів, що у мережі з’явилося фото, ймовірно, із тілом українського полоненого, якому росіяни відрізали голову та кінцівки. Він наголосив, що "це вже не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, це поведінка нелюдів".

"Зазначу, що відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству", — зауважив він.

Відтак, зважаючи на жахливі кадри, які росіяни розмістили у соцмережах, Лубінець терміново звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та Організації об'єднаних націй для того, аби вони зафіксували чергове порушення прав людини з боку країни-агресорки.

Крім того, омбудсмен звернувся до українських правоохоронних органів, щоб вони перевірили особу вбитого полоненого та факт цього злочину.

"Окремо зазначу, що війна, яка триває зараз — гібридна. Розповсюджуючи схожі фото та відео соціальними мережами й вчиняючи такі дії, Росія хоче залякати українців: як цивільних, так і військових. Нібито дивіться, на що ми здатні. Але дивлячись на такі кадри, зрозуміло одне: таке забути та пробачити не можливо! За злочини — повинне бути покарання!" — резюмував Лубінець.

Нагадаємо, за даними Офісу генерального прокурора, станом на липень 2024 року російські окупанти стратили понад 110 українських військових після того, як вони здалися в полон та перебували у в'язницях ворога. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.08.2024 19:13