Ілан Шор. Джерело: росЗМІ

У Молдові затримали підозрюваних у підкупі людей на виборах і референдумі: деталі

Поліція Молдови затримала лідера злочинного угруповання. Його підозрюють у підкупі громадян на виборах і референдумі 20 жовтня. Зловмисників повʼязують із проросійським олігархом-втікачем Іланом Шором.

Про це повідомило молдовське видання Newsmaker. Журналісти з’ясували, що угруповання платило виборцям по 1,5 тисячі леїв, це близько 84 доларів за голос. Відомо, що лідера групи затримали в Унгенах, що біля кордону з Румунією.

Зокрема, на нього правоохоронцям заявила мешканка міста. Вона й розповіла про суму, яку пропонували за те, щоби проголосувати за певного кандидата на президентських виборах та "ні" на референдумі за євроінтеграцію Молдови.

Молдовські медійники стверджують, що підозрюваним є 26-річний місцевий, його затримали на три доби. Під час обшуків у його помешканні та офісі виявили списки довірених осіб, спостерігачів на виборчих дільницях, яким мали заплатити за вплив на вибір виборців.

Ймовірно, група працювала на замовлення Ілана Шора, проросійського молдовського політика та бізнесмена, відомого своїм впливом на молдовську політичну сцену, а також низкою скандалів і звинувачень у корупції. Його партія неодноразово організовувала протести проти проєвропейської влади країни.

Кишинівський суд 2017 року засудив його до семи років і шести місяців ув'язнення у справі про викрадення мільярда доларів із банківської системи Молдови. 2019 року він утік із країни. 26 жовтня 2022 року США та Велика Британія ввели санкції проти Шора через його зв'язки з урядом Росії.

Нагадаємо, кандидат у президенти Молдови від проросійської Соціалістичної партії Александр Стояногло заявив, що молдовани повинні знати не тільки румунську мову, але й російську. Це начебто потрібно для того, щоби "зберегти толерантність і мир" у Молдові.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.10.2024 20:59