Польсько-білоруський кордон. Джерело: польські ЗМІ

У Польщі офіційно дозволили силовикам застосовувати зброю на білоруському кордоні

У п’ятницю, 26 липня, Сейм Польщі проголосував за те, щоби дозволити силам безпеки безкарно використовувати летальну зброю. Це відбуватиметься у відповідь на активні загрози, в тому числі на кордоні з Білоруссю.

Про це повідомив Euractiv. Журналісти зазначили, що Рада Європи й інші правозахисні організації й активісти висловили занепокоєння тим, що поліція, прикордонники та солдати тепер зможуть діяти — або навіть вбивати — безкарно.

Законопроект, який іще потребує підпису президента, представили після того, як польський солдат отримав смертельне ножове поранення на білоруському кордоні. Польща, член НАТО та ЄС, звинуватила Мінськ в перенаправленні тисяч мігрантів до білорусько-польського кордону.

Нове законодавство "виключає кримінальну відповідальність за застосування зброї або прямої сили в порушення правил" силами безпеки, якщо існувала загроза безпеці особи або країни.

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О'Флаерті висловив занепокоєння тим, що законопроект може "сприяти відсутності підзвітності та свідчити про недостатню прихильність до зобов'язань у сфері прав людини". Він додав, що документ "може створити правові та політичні рамки, які перешкоджатимуть державним агентам, розгорнутим на прикордонних територіях або в інших ситуаціях в межах їхньої компетенції, діяти з дотриманням правил пропорційності у застосуванні сили та вогнепальної зброї".

Польська юристка й активістка Ганна Мачинська в п'ятницю заявила, що "питання національної безпеки не може бути карт-бланшем для дій, які порушують права людини".

Раніше цього місяця Польща заявила, що посилить свою військову присутність і оборонні укріплення вздовж білоруського кордону через "постійні провокації".

Нагадаємо, 17 липня міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Комиш заявив, що його країна готується до проведення масштабної військової операції "Безпечне Підляшшя" на кордоні з Білоруссю. До неї долучать 17 тисяч солдатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.07.2024 16:14