Польсько-білоруський кордон. Джерело: польські ЗМІ

Польща та країни Балтії хочуть збудувати лінії оборони на кордоні з Росією та Білоруссю

Польща та країни Балтії надіслали лист до Європейського Союзу, в якому пропонують побудувати потужну лінію оборони на кордоні з Російською Федерацією та Білоруссю.

Про це повідомила агенція Reuters. Журналісти зазначили, що Польща, Литва, Латвія й Естонія надіслали лист до ЄС, який обговорять на саміті в Брюсселі.

Лідери чотирьох країн, які мають спільні кордони з Росією та Білоруссю, заявили, що проект, спрямований на захист 27 країн блоку з 450 мільйонів мешканців, також потребуватиме фінансової підтримки всіх членів.

"Створення системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з Росією та Білоруссю відповідатиме гострій і нагальній потребі убезпечити ЄС від військових і гібридних загроз", — йдеться у листі.

Під гібридними загрозами мається на увазі поєднання військових і невійськових, а також прихованих і відкритих засобів, включаючи дезінформацію, кібератаки, економічний тиск і переправлення мігрантів через кордони.

Лідери чотирьох країн ЄС вважають, що будівництво оборонної лінії повинно відбуватися в координації з НАТО. Журналісти додали, що йдеться про будівництво 700-кілометрової лінії оборони. Деякі дипломати ЄС оцінюють вартість будівництва у 2,5 мільярда євро. Очікується, що європейські інвестиції в оборону будуть однією з головних тем для обговорення лідерами ЄС на саміті.

Як відомо, Польща раніше розпочала укріплювати кордон із Білоруссю. Зокрема, причиною цього стала міграційна криза, коли тисячі нелегальних мігрантів хотіли прорватися на територію Польщі з Білорусі. Також одна з причин — розміщення російських військ, у тому числі "вагнерівців", на території Білорусі.

Нагадаємо, минулого тижня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявляв, що польська влада розглядає можливість закриття всіх пунктів пропуску на польсько-білоруському кордоні. Там останнім часом зростає напруга через нелегальних мігрантів, яких під’юджує офіційний Мінськ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.06.2024 11:58