Фото: міноборони РФ

У ракеті Х-101, якою Росія вдарила по "Охматдиту", був американський чіп, — ЗМІ

В російській крилатій ракеті Х-101, якою країна-агресорка вдарила по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, виявили чіп Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомило видання The New York Times.

Журналісти зауважили, що згідно з даними Національного агентства з питань запобігання корупції України, була оснащена електронікою американських виробників мікросхем, які перебувають під торговельними обмеженнями.

Зокрема, за даними видання, йдеться про одну з найважливіших мікросхем Field Programmable Gate Array або FPGA, яка виготовлена ​​такими американськими компаніями, як Advanced Micro Devices і Intel. Вона використовується в пожежній сигналізації, інтернет-модемах, ракетах і безпілотниках для блискавичної обробки даних.

Водночас, як наголосили у New York Times, дані російської митниці свідчать про те, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну країна-агресорка імпортувала чіпів FPGA на понад 390 мільйонів доларів. За даними журналістів, Росія купує американські мікросхеми у міжнародних дистриб’юторів. 

Наголошується, що згідно із американським законодавством, компанії, які займаються виробництвом чіпів, не зобов’язані відстежувати, куди йдуть їхні товари. Компанії-дистриб’ютори знаходяться в Гонконзі, Китаї, Туреччині, Індії, Сербії та Сінгапурі. Саме вони забезпечують постійне постачання до Росії технологій.

"Деякі компанії-посередники є частиною давніх мереж офшорних фірм, що належать російським бізнесменам", — зауважили у виданні.

Журналісти зазначають, також у технічному забезпеченні Росії відіграє важливу роль і Китай. Як провідний світовий виробник електроніки, він імпортує величезну кількість західних компонентів і перетворює їх на побутову електроніку. Китайські компанії можуть легко направити ці поставки в Росію.

Нагадаємо, що 8 липня під час масштабної атаки російська армія завдала удару по найбільшій дитячій лікарні України — київському "Охматдиту". Одразу ж у понеділок оприлюднили докази, що рашисти цілеспрямовано били по медичному закладу столиці.

Згодом, видання Financial Times, посилаючись на експертів та українських посадовців заявило, що російська ракет, якою окупанти вдарили по "Охматдиту" містила західні компоненти. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.07.2024 21:40