Ракетний комплекс ATACMS. Фото: "Вікіпедія"

У Росії — законні військові цілі: Європарламент закликав дозволити Україні далекобійність

Депутати Європарламенту на своєму засіданні ухвалили спеціальну резолюцію, в якій вимагають від країн Європейського Союзу зняти нинішні обмеження, що заважають Україні використовувати західні системи озброєнь проти законних військових цілей у Росії.

Про це повідомила прес-служба Європарламенту. У тексті, який ухвалили в четвер, 19 вересня, 425 голосами "за" (131 "проти" і 63 "утрималися"), зазначається, що без зняття нинішніх обмежень Україна не може повною мірою реалізувати своє право на самооборону та залишається вразливою до нападів на своє населення й інфраструктуру.

Парламентарі Європи наголосили, що недостатні постачання боєприпасів і обмеження на їх використання "можуть звести нанівець вплив зусиль, докладених до цього часу", та висловили жаль із приводу зменшення обсягів двосторонньої військової допомоги Україні з боку країн ЄС.

"Депутати Європарламенту повторно закликають держави-члени виконати своє зобов'язання до березня 2023 року надати Україні один мільйон боєприпасів, а також прискорити постачання зброї, систем протиповітряної оборони та боєприпасів, включаючи ракети Taurus", — йдеться в документі, який ухвалив Європарламент.

Резолюція також закликає держави-члени ЄС продовжувати та розширювати політику санкцій Ради ЄС проти Росії, Білорусі, а також країн і організацій, що не входять до Євросоюзу, які надають Росії військові технології та технології подвійного призначення.

Крім того, євродепутати засудили нещодавню передачу Іраном балістичних ракет Росії та закликали до посилення санкцій проти Тегерана та Північної Кореї за їхню участь у підтримці війни Росії проти України.

Вони також хочуть бачити більше китайських фізичних і юридичних осіб у санкційних списках ЄС і жорсткіші заходи для систематичного розв'язання проблеми обходження санкцій компаніями з ЄС, третіми сторонами та країнами, що не входять до Євросоюзу.

Закликаючи ЄС і його держави-члени активно працювати над досягненням якомога ширшої міжнародної підтримки України та визначенням мирного розв’язання війни, депутати Європарламенту зазначили, що будь-яке рішення має ґрунтуватися на повній повазі до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Вони також вважають, що відповідальність за російські воєнні злочини та репарації й інші виплати з боку Москви є важливими аспектами будь-якого рішення.

"З цією метою депутати Європарламенту хочуть, щоб ЄС та партнери-однодумці створили надійний правовий режим для конфіскації російських державних активів, заморожених ЄС у межах зусиль, спрямованих на компенсацію Україні за величезні збитки, яких вона зазнала", — йдеться у резолюції Європарламенту.

Нагадаємо, сьогодні агенція Reuters повідомила, що через погіршення ситуації на фронті Німеччина планує надати Україні додатковий пакет військової допомоги. Йдеться про 400 мільйонів євро, при цьому кошти готові виділити якомога швидше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.09.2024 15:18