Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

У Ростові до восьми років засудили українку за начебто підготовку теракту в Маріуполі: вона розповіла про тортури

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону призначив вісім років колонії загального режиму українці Ірині Навальній із Маріуполя.

Про це повідомило російське видання "Медіазона" з посиланням на її адвоката Івана Бондаренка.

26-річну дівчину звинувачували у спробі вчинити теракт і незаконне зберігання вибухівки. За версією державного обвинувачення, 27 вересня Навальна збиралася влаштувати вибух біля будівлі адміністрації в окупованому Маріуполі. Тоді там проводили референдум про входження до складу Росії самопроголошених ДНР і ЛНР, а також інших захоплених територій України.

Вона, стверджувало звинувачення, "протестувала проти суверенітету ДНР" і вступила в змову з представником українських спецслужб, у Запоріжжі отримала від спільника 25 тисяч гривень на придбання велосипеда "з метою конспіративного перевезення саморобного вибухового пристрою".

Під час сьогоднішніх дебатів прокурор запросив Навальній 14 років колонії та штраф 400 тисяч рублів. У результаті суд пом'якшив звинувачення, перекваліфікувавши частини обидвох статей: тобто прибрав звинувачення у спробі вчинити злочин групою осіб. Штраф дівчині не призначили.

"Я просив її виправдати не просто тому, що це моя робота, а й тому, що свідок на прізвище Китай-Гора, за свідченнями якого все будувалося, у суді спростував твердження, що він її побачив, зателефонував до чергової частини та повідомив про злочин, що бачив та впізнав дівчину, яку затримали. Він у суді сказав, що бачив її лише тоді, коли її затримали. Від цього руйнувалися свідчення ще двох свідків, а всього їх було три. Не кажучи про те, що незрозуміло, де вона перебувала місяць із моменту затримання до моменту порушення справи 28 жовтня", — зазначив адвокат Навальної.

Бондаренко сказав, що оскаржуватиме вирок.

"Але розуміли, що так буде. Вісім років у цих реаліях — "комплімент" від суду. Усі розуміють, але виправдати не можуть. Це моя приватна думка", — додав він.

Раніше в суді Ірина Навальна розповіла про тортури. За словами дівчини, її зупинила машина поліції, коли вона їхала велосипедом до моря. Після перевірки документів на неї одягнули наручники та відвезли до відділення, де розпочали бити.

Нагадаємо, що на початку травня Південний окружний військовий суд засудив до 18 років позбавлення волі українського військовополоненого Владислава Плахотника. Перші три роки він проведе у в'язниці, решту — у колонії суворого режиму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.10.2024 17:48