Фото ілюстративне. Джерело: myslyvets.com.ua

У Румунії депутати ухвалили рішення про відстріл сотень ведмедів: із чим це пов’язано

У понеділок, 15 липня, парламент Румунії затвердив законопроект про регулювання популяції ведмедів. Документ містить пункт про можливість відстрілу 480 особин. Таке рішення спричинила трагічна загибель туристки внаслідок нападу ведмедя.

Про це повідомило румунське видання Digi24. Журналісти зазначили, що депутати схвалили зміни до законів, що стосуються полювання та запобігання нападам бурих ведмедів на людей і їхнє майно. "За" проголосували 214 депутати, 7 — проти, 23 — утрималися та ще один не голосував.

Під час засідання ініціювали також хвилину мовчання у пам’ять про 19-річну дівчину, яка загинула внаслідок нападу ведмедя у національному парку минулого тижня.

Проект передбачає можливість відстрілу 2024-2025 років до 480 особин бурого ведмедя, що залежатиме від концентрації інцидентів із нападами на людей і завдання шкоди їхньому майну у певній місцевості.

Позачергове засідання задля розгляду документа ініціював прем’єр Марчел Чолаку невдовзі після новин про загибель туристки. Він зазначив, що, за словами фахівців, у разі великої концентрації ведмедів у певних районах виникає дефіцит їжі для їхньої популяції, саме тому вони починають виходити до людей.

Інцидент стався 9 липня на території національного парку Бучеджі в румунських Карпатах, що неподалік від Брашова. Ведмідь напав на 19-річну туристку на стежці. Про інцидент повідомив в екстрені служби інший турист-свідок події, за його словами, ведмідь повалив дівчину та потягнув з собою.

На момент втручання рятувальників туристка вже померла від отриманих травм. Ведмідь залишався неподалік і намагався нападати також на рятувальну команду. Того ж дня ухвалили рішення про його відстріл. Президент Румунії Клаус Йоганніс, якого новини застали на саміті НАТО у США, заявив, що шокований подією та сам нещодавно прогулювався тим самим гірським маршрутом, де загинула дівчина.

Останніми роками ведмеді стали чималою проблемою у румунських Карпатах: популяція звірів стала дуже великою, і вони не бояться людей. Узимку 2021 року ведмеді декілька разів виходили на гірськолижні траси, в румунських соцмережах нерідко з'являються кадри, як вони виходять до автомобілів на гірських дорогах. Також останнім часом відбулася серія інцидентів із ведмедями у Словаччині, після цього парламент спростив процедуру відстрілу.

Нагадаємо, у квітні в прес-службі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника розповідали, що на території Чорнобильського заповідника (в околицях Луб’янки) помічено шакала. Це новий для Полісся вид великих хижих ссавців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.07.2024 20:54