Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

У соцмережах з'явилось відео знущань з полонених ЗСУ на Харківщині: омбудсмен звернувся до ООН

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН через поширене в мережі відео знущань з українських військовополонених, імовірно, на Харківському напрямку.

Про це Лубінець повідомив у своєму Telegram-каналі.

Посадовець зазначив, що мережею шириться відео, на якому російські військові знущаються з українських військовополонених. За попередньою інформацією, це відбулося на Харківському напрямку, де нині окупанти намагаються вести наступальні дії.

"На відео зафіксовані побиття, приниження, погрози, імітація розстрілу. На жаль, таке поводження з українськими військовополоненими — не виняток з правил, а звична тактика для окупантів", — написав Лубінець.

Омбудсмен також наголосив, що такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення.

"Цей випадок повинен бути зафіксований як черговий доказ порушення міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією! Звернувся з офіційними листами до МКЧХ та ООН, аби вони задокументували факт знущання. Це стане черговим доповненням доказової бази для майбутнього трибуналу над злочинцями", — йдеться у заяві Лубінця.

Посадовець додав, що Росія не дотримується жодних правил ведення війни й абсолютно не соромиться демонструвати свої жорстокі й антилюдяні дії.

"Світ має реагувати, аби притягнути Росію до відповідальності, інакше право сили переможе силу права!" — резюмував Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, Україні відомо про 54 українських військовополонених, страчених російськими окупантами. Такі випадки фіксуються з березня 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.06.2024 22:41