Фото ілюстративне. Джерело: Фото: Pixabay

У США можуть розблокувати допомогу Україні: якого прогресу досягнули в Сенаті

Представники Республіканської та Демократичної партій позитивно оцінюють напрямок переговорів щодо боротьби з нелегальною міграцією на кордоні США з Мексикою. Однак сенатори по-різному оцінюють терміни остаточної угоди.

Про це повідомив The Hill. Багато законодавців констатували прогрес у переговорах щодо кордону, але їхні думки щодо термінів укладення угоди розділилися.

Наприклад, сенатор Джо Менчин заявив, що потенційну угоду щодо кордону можуть укласти вже наступного тижня.

"Я думаю, що наші учасники переговорів від республіканців і демократів, які зараз працюють дуже старанно, роблять велику справу, а потім за участю Білого дому прагнуть узяти цей кордон під контроль. Це те, на що я дуже сподіваюся, і думаю, що ми побачимо щось наступного тижня, залишатимемося там, поки не зробимо це", — сказав він.

Сенатор Кріс Кунс теж сподівається на досягнення потенційної угоди наступного тижня. У програмі "Обличчям до нації" на CBS News він зазначив, що, найімовірніше, підтримає цей закон. За його словами, зрив переговорів "став би величезним подарунком для Володимира Путіна, Сі Цзіньпіна та ХАМАСу".

"Я розмовляв із деякими учасниками переговорів. Вони наполегливо працювали на цих вихідних. Сподіваюся, що ми зможемо дійти згоди наступного тижня", — додав він.

Сенатор-республіканець Джон Корнін теж констатував прогрес у переговорах, але не озвучував імовірні терміни.

"Вчора я розмовляв із декількома ключовими учасниками переговорів. Вони відчувають, що досягнули певного прогресу. Водночас дехто вважає, що якась угода відбудеться за зачиненими дверима, після цього її проштовхнуть через Сенат, а потім і через Палату представників. Цього не станеться", — сказав Корнін в ефірі Fox News Sunday.

Водночас сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем припустив, що угоду стосовно кордону не укладуть до 2024 року. Він звинуватив Білий дім у виборі "поганої політики" щодо захисту південного кордону.

"Ми ще не наблизилися до угоди, вона відбудеться наступного року. Політичний вибір адміністрації Байдена зробив кордон небезпечним місцем для перетину", — сказав Грем.

Видання The Hill нагадало, що навіть у випадку досягнення згоди Сенату та Білого дому щодо кордону, на закон, ймовірно, чекає нелегка боротьба у Палаті представників. Деякі республіканці дали зрозуміти, що вони, ймовірно, захочуть жорсткіших умов в угоді, ніж запропоновані Білим домом і підконтрольним демократам Сенатом.

Республіканець від штату Техас Тоні Гонзалес в ефірі програми "Обличчям до нації" заявив, що законодавці повинні "підсолодити угоду", щоби додатковий пакет допомоги пройшов через Палату представників. Він додав, що угода між Сенатом і Білим домом "суттєво відрізнятиметься" від очікувань Палати представників.

Нагадаємо, 14 грудня стало відомо, що в Конгресі Сполучених Штатів Америки не підтримали пропозицію щодо продовження на тиждень роботи обох палат задля ухвалення додаткового фінансування для України перед Різдвом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.12.2023 07:15