Дональд Туск і Анджей Дуда. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Туска та Дуди виникли непорозуміння щодо розміщення ядерної зброї на території Польщі

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск неоднозначно прокоментував заяву президента Анджея Дуди про те, що Варшава може розмістити на своїй території ядерну зброю, якщо на це погодяться союзники НАТО.

Про це повідомила агенція РАР. Раніше в понеділок польський президент заявив, що в разі рішення союзників "про розміщення ядерної зброї в межах спільного використання ядерної зброї також і на нашій території, з метою зміцнення безпеки східного флангу НАТО" Варшава буде готова до цього.

На урядовій прес-конференції Туск, посилаючись на цю заяву Дуди, сказав, що з нетерпінням чекає зустрічі з ним.

"Я з нетерпінням чекаю зустрічі з президентом Дудою, тому що це питання стосується безпосередньо та дуже однозначно польської безпеки. І я хотів би добре зрозуміти наміри пана президента", — сказав прем’єр Польщі.

Він пояснив, що підтримує заходи зі зміцнення польської безпеки, але вважає за доцільне, аби "можливі ініціативи були, перш за все, дуже добре підготовлені людьми, відповідальними за це, і щоб ми всі були переконані, що ми цього хочемо".

"Ця ідея є дуже масовою, я би сказав, дуже серйозною, я хотів би знати всі обставини, які спонукали президента зробити цю заяву", — зазначив Туск.

Своєю чергою, Дуда вважає, що Польща має зобов’язання перед НАТО як член Альянсу, тому готова розмістити на своїй території ядерну зброю. Головна причина зрозуміла — це російська загроза. Він нагадав, що Росія все більше мілітаризує район Кенігсберга та перемістила свою ядерну зброю до Білорусі.

"Якщо буде таке рішення наших союзників розмістити ядерну зброю в межах спільного використання ядерної зброї й на нашій території для посилення безпеки східного флангу НАТО, ми готові до цього. Ми є союзником Північноатлантичного альянсу, в нас є зобов’язання і в цій сфері, тому ми просто проводимо спільну політику", — зауважив Анджей Дуда.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда раніше заявляв, що Польща може передати Україні ракети для систем протиповітряної оборони радянського виробництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.04.2024 17:40