Фото: Pixabay

У ЄС попередньо погодили продовження безмитного експорту сільгосппродукції з України

Європейський парламент та Єврорада досягли попередньої домовленості про продовження заходів лібералізації торгівлі для України. Відповідні заходи передбачають безмитний експорт української сільгосппродукції.

Про це повідомила прес-служба Європарламенту.

Так, згідно з рішенням європейських посадовців, тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року. На думку ЄС, це допоможе підтримати Україну в умовах агресивної війни Росії.

"Комісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне, якщо виникнуть значні порушення на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт", — уточнили у Європарламенті.

До того ж постанова Європарламенту та Євроради передбачає екстрене гальмування особливо чутливої ​​сільськогосподарської продукції, а саме птиці, яєць і цукру. Також цього списку ще додали овес, кукурудзу, крупу та мед.

"Базовим періодом для запуску екстреного гальма будуть 2022 і 2023 роки, тобто якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги цих двох років, тарифи будуть знову введені. Учасники переговорів від ЄП також запевнили, що Комісія діятиме швидше — протягом 14 днів замість 21 дня — якщо буде досягнуто пускових рівнів для автоматичних гарантій", — наголосили у ЄС.

Наголошується, що Європарламент та Єврорада тепер повинні дати остаточне зелене світло тимчасовій угоді. Термін чинності призупинення закінчується 5 червня 2024 року. Нові правила мають набути чинності одразу після закінчення цієї дати.

Нагадаємо, раніше Financial Times із посиланням на заяву заступника міністра економіки України Тараса Качки повідомляв, що наша держава готова прийняти обмеження на торгівлю з Європейським Союзом, щоб розрядити запеклу політичну суперечку з Польщею, але також закликає блок заборонити імпорт російського зерна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.03.2024 08:38