Фото: Олександр Новіков. Джерело – прес-служба НАЗК

Угорський OTP Bank дотримується виконання плану виходу з російського ринку, — голова НАЗК

Угорський OTP Bank перебуває у процесі виконання плану виходу з Російської Федерації. Раніше на вимогу Будапешта його виключили зі списку міжнародних спонсорів війни.

Про це заявив очільник НАЗК Олександр Новіков на брифінгу 15 січня, пише hromadske.

За його даними, угорський банк перебуває у комунікації з українським Нацагентством з питань запобігання корупції та Єврокомісією. Також Новіков наголосив, що на його агентство "немає сенсу тиснути, тому що неможливо вплинути".

"Дійсно, були випадки, коли інші країни зверталися до НАЗК з проханням виключити ті чи інші компанії з переліку міжнародних спонсорів війни. НАЗК у кожному з таких випадків діяло відповідно до тих публічних критеріїв виключення, які є на сайті НАЗК. І виключає такі компанії або зупиняє їхній статус лише після виходу з російського ринку або надання плану виходу", — йдеться у заяві Новікова.

Очільник НАЗК також дав відповідь, чи вийшов уже OTP Bank із російського ринку. Новіков наголосив, що банк перебуває в комунікації з НАЗК та Єврокомісією у процесі виконання плану виходу з РФ. За його словами, міжнародний реєстр спонсорів війни є фактично інструментом перевірки контрагентів. 

"Це український ATACMS, який може дістати у будь-яку точку світу, щоб вплинути на транснаціональні корпорації та змусити їх не заробляти гроші на крові. І це єдиний такий засіб в Україні", — додав Новіков.

Санкції щодо угорського OTP Bank

Національне агентство України з питань запобігання корупції 4 травня внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни через діяльність у РФ та фактичне визнання "Л-ДНР".

Після цього міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що через включення Україною угорського OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту буде важко домовитися з Євросоюзом про нові санкції проти РФ. Крім цього, він повідомив, що Угорщина блокуватиме черговий транш в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який фінансує державам-членам військове обладнання, що передається Україні.

20 серпня стало відомо, що Україна та Угорщина ведуть перемовини після того, як НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. У відомстві заявили, що коли OTP Bank підтвердить, що він припинив видавати пільгові кредити військовим РФ і продемонструє Україні план виходу з російського ринку у короткостроковій перспективі, то його виключать з переліку.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції призупинило статус п'яти грецьких компаній-перевізників та угорського OTP Bank у переліку міжнародних спонсорів війни. Таке рішення ухвалили після переговорів між представниками Агентства та представниками компаній та урядів цих країн щодо припинення співпраці з Російською Федерацією. 

Згодом у Міністерстві зовнішніх справ Угорщини відреагували на рішення України щодо призупинення статуту міжнародного спонсора війни для угорського OTP Bank. Будапешт і надалі відмовляється розблокувати 500 мільйонів євро з військового фонду ЄС.

"До тих пір, поки OTP Bank не буде вилучено зі списку, Угорщина не братиме участі в подальшому фінансуванні ЄС для передачі озброєнь Україні", — йшлося в повідомленні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 15.01.2024 12:53