Петер Сійярто. Джерело: Facebook

Угорщина злякалася вступу України в ЄС: Будапешт знову висунув претензії Києву

Угорщина вважає, що Україна не може стати членом Європейського Союзу до завершення війни з Росією. До того ж, на думку угорської влади, в Україні "порушують принципи ЄС щодо національних меншин".

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, опублікувавши виступ на своїй Facebook-сторінці.

Угорський чиновник розповів, що в результаті вступу України війна "увійде до Євросоюзу, чого ніхто не хоче", тож країну нібито не можна поки що приймати до ЄС до настання миру.

Сійярто також звинуватив Україну в тому, що в нашій країні "порушують принципи Євросоюзу щодо національних меншин".

"Оскільки Європейська комісія також вважає, що Україна не виконала умови для членства, ми не вважаємо своєчасними будь-які подальші кроки у переговорах щодо вступу з Україною", — додав він.

При цьому угорський міністр підтримав обговорення майбутньої політики Євросоюзу щодо України.

"Україна перебуває у стані війни, і ми бачимо, що не дотримується ні свобода ЗМІ, ні свобода слова, і ми бачимо, що не проводяться вибори. Очевидно, що для інститутів або держав-членів Європейського союзу було б абсурдно оцінювати те, як функціонують інститути правової держави в Україні за таких умов", — заявив він.

У відповідь посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявила про те, що очікує рішення про відкриття переговорів щодо членства України вже в грудні.

"Це Європейський союз, у ньому 27 держав-членів, і рішення вимагають одностайності. Іноді це важко. Але я маю всі очікування, що це буде одностайне рішення на вашу користь у грудні. Тому що ви справді виконали надзвичайну роботу", — наголосила вона.

Нагадаємо, 8 листопада єврокомісар з питань фінансів Йоханнес Хан заявив, що Угорщині не вдасться заблокувати збільшення бюджету Європейського союзу, яке передбачає пакет допомоги для України у розмірі 50 мільярдів євро. Під час свого виступу перед депутатами Європарламенту він відкинув чутки про те, що Єврокомісія нібито обговорює поступки Будапешту у вигляді розморожування частини коштів для Угорщини в обмін на підтримку перегляду бюджету до 2027 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.11.2023 10:02